Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στη Βουλή: Αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας δεκάδες παιδιά στον Πύργο Ηλείας

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2370/17-01-2022 σχετικά με το θέμα «Αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας δεκάδες παιδιά στον Πύργο Ηλείας» και η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:             Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας




 

ΠΡΟΣ:          Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:         «Αντιμέτωπα καθημερινά με το φάσμα της πείνας δεκάδες παιδιά στον Πύργο Ηλείας»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Πύργου Ηλείας, σε προβληματισμό και περίσκεψη έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία, εξαιτίας της οδυνηρής διαπίστωσης ότι εν έτει 2022 υπάρχουν αρκετά παιδιά στην πόλη τους που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας. Το θλιβερό αυτό συμπέρασμα ενυπάρχει και στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 200 παιδιά καθημερινά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κάποιο πρωινό γεύμα, ενώ αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Η φτωχοποίηση έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα του Πύργου είτε λόγω της ανεργίας είτε της ανεπαρκώς ή καθόλου πληρωμένης εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του πυργιώτικου πληθυσμού βιώνει δύσκολες οικονομικά καταστάσεις και ζει στα όρια της φτώχειας. Η τοπική δημοτική αρχή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες προσπάθησε να στηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά τις ασθενείς οικογένειες. Βέβαια, οι δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει είναι μετρημένα και περιορισμένα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η πόλη του Πύργου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια υποβάθμιση, εξαιτίας της έλλειψης βιομηχανιών, σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών. Οι πρόσφατες πυρκαγιές ήλθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή του τόπου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των ντόπιων κατοίκων. Έτσι, εντός ολίγων ετών ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πόλη με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Η Πολιτεία μπροστά σε όλο αυτό το φαινόμενο φτωχοποίησης οφείλει να πάρει μέτρα. Είναι αδιανόητο να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για φιέστες και επικοινωνιακά πανηγύρια, όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους και τους στερούν ακόμη και τα βασικά. Το Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, όπως θέλουμε να το ονομάζουμε, οφείλει να μεριμνήσει για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, να τις ενισχύσει και να αποδείξει ότι δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να ενισχύσετε τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του Πύργου;

 

  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα εξειδίκευσης για τους ντόπιους πληθυσμούς του Πύργου, προκειμένου να δώσετε ανάσες ανακούφισης στα νοικοκυριά εκείνα που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ή και να εξαφανίζεται;

 

  1. Προτίθεσθε στα πλαίσια επιχορηγήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση να συνδράμετε οικονομικά με πρόσθετα κονδύλια τον Δήμο Πύργου, προκειμένου να αυξήσει τις παρεμβατικές του δυνατότητες προς ενίσχυση των ασθενών οικονομικά κοινωνικών ομάδων της περιφέρειας ευθύνης του;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η Απάντηση

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

Αθήνα

ΚΟΙΝ.: Πολιτική Γραμματεία Υφυπουργού

Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

 

ΘΕΜΑ: «Αντιμέτωπα καθημερινά με το φάσμα της πείνας δεκάδες παιδιά στον Πύργο Ηλείας».

ΣΧΕΤ: Η με αρ.πρ. 2370/17.1.2022 Ερώτηση.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεσμοθέτησε και υλοποιεί προγράμματα σε όλους τους δήμους της χώρας τα οποία αποσκοπούν στην προστασία και υποστήριξη ατόμων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Συγκεκριμένα:

  1. Το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο οποίο εντάσσονται άτομα και νοικοκυριά εφόσον πληρούν αθροιστικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και κριτήρια διαμονής. Το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα είναι 200€/μήνα γι μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 100€/μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και 50€/μήνα για κάθε ανήλικο μέλος. Πέραν της οικονομικής στήριξης, οι ωφελούμενοι του προγράμματος αποκτούν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίας, παροχές και αγαθά. Επιπλέον οι ωφελούμενοι εφόσον δύνανται να εργασθούν, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αριθμός Αιτήσεων 3.792
Αριθμός Μελών 7.233
Κόστος Αιτήσεων €851.994,332
Αριθμός Αιτήσεων που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ 3.490
Αριθμός Μελών που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ 6.748
Αριθμός Παιδιών (0-17) 1.603

 

  1. 2. Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται σημαντικά με το κόστος ενοικίου και αφορά την πρώτη κατοικία τους. Το ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 70€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 35€/μήνα για κάθε επιπλέον μέλος.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

Επίδομα Στέγασης
Αριθμός Αιτήσεων 1.311
Αριθμός Μελών 3.530
Κόστος Αιτήσεων €166.137,20

 

  1. Σχολικά Γεύματα

Το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών σίτισης μαθητών και μαθητριών των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, στην καλλιέργεια της κουλτούρας της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Οι σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανήκουν σε Δήμους που τα δημογραφικά τους στοιχεία δείχνουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλά ποσοστά ανεργίας

Σύμφωνα με την με αριθ. Δ14/οικ.77126/11-10-2021 ( 4692 Β’) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τα 26 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πύργου συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα, με 1.999 εγγεγραμμένους/ες μαθητές/τριες.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ