Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για υπόθεση παρακολουθήσεων: Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη

Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και ο Γενικός Γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκαν από τη θέση τους μετά την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου αλλά και την έρευνα που πραγματοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι Reporters United που συνδέουν το «δεξί χέρι του πρωθυπουργού» με την εταιρεία που προμήθευε το κακόβουλο λογισμικό Predator στην Ελλάδα. 

Σε κάθε περίπτωση για την περίπτωση Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση αλλά με το κύμα τοξικότητας που σχηματίστηκε γύρο του ενώ για την περίπτωση Κονοτολέοντα υπήρξε ξεκάθαρη παραδοχή για εμπλοκή στην -νόμιμη όμως- επισύνδεση που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνηση, με τα κόμματα να μιλούν για ξεκάθαρες ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά το ο πρωθυπουργός τώρα, σχολιάζει ότι πρόκειται για «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» και υποστηρίζει ότι «δεν είχα ενημερωθεί», ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο»
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής», και θα δημοσιευθεί αύριο, σημειώνει ότι «οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη». Όπως φαίνεται και στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης προσθέσει για το θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί».

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί του ζητήματος που έχει προκαλέσει πολιτικό πάταγο αναμένεται τη Δευτέρα.

ΝΔ: Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο

«Η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε ήδη από χθες, είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι: «Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά όσα ορίζει ο νόμος. Όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση Μητσοτάκη και υιοθετεί το αίτημα Ανδρουλάκη
Την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως του πολιτικού υπεύθυνου για το «ελληνικό Watergate» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πιο σκληρό απέναντι στον πρωθυπουργό σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και αξιώνει την παραίτησή του συμφωνώντας στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα τονίστηκε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή καθώς είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Συγχρόνως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτονόητη τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής όταν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.