Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ -VIDEO

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον σάλο που έχει προκληθεί από τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.

Ο κ. Βορίδης σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των πολιτικών προσώπων, αλλά και για το μήνυμα του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα.




 

«Σχετικά με το “γιατί” παρακολουθήθηκε το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος έχει πάρει απάντηση, με την έννοια ότι μπορεί να ενημερωθεί γι’ αυτό, κι έχουμε πει ότι έχει κληθεί να ενημερωθεί γι’ αυτό. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ικανοποιείται από την απάντηση αυτή και θέλει μία δημόσια τοποθέτηση ως προς το ζήτημα αυτό, δηλαδή θέλει να δημοσιοποιηθεί ο λόγος. Εδώ εμπίπτουμε στα απόρρητα που διαχειρίζεται η ΕΥΠ, εκείνο που έχουμε πει είναι ότι εφόσον δεν θέλει να λάβει αυτή την απάντηση αρμοδίως, τότε αυτή η απάντηση θα δοθεί θεσμικά, και δόξα τω Θεώ υπάρχουν τρία επίπεδα διαδικασιών σε εξέλιξη, και μιλάω για το αίτημα για προημερησίας διατάξεως, και κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο σωστός ο χώρος για να δοθεί αυτή η απάντηση εκεί», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει η εποπτεύουσα υπό την ΕΥΠ επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, που είναι ο κατάλληλος χώρος για να δοθεί η απάντηση αυτή, κι υπάρχει και ένα αίτημα το οποίο έχουμε αποδεχθεί, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υπό προϋποθέσεις που διασφαλίζουν το απόρρητο της διαδικασίας, που εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος για να δοθεί η απάντηση, τονίζω όμως ότι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχεται να ενημερωθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε επίσης για τις παρακολουθήσεις, και εξαπέλυσε μομφές κατά της κυβέρνησης.

«Αν δεν είναι μείζονα ζητήματα Δημοκρατίας αυτά που ζούμε αυτή τη στιγμή, τότε τι άλλο είναι; Αυτό από μόνο του νομιμοποιεί την σύγκλιση της Βουλής. Ο πρωθυπουργός κατά έναν αδιανόητο τρόπο έριξε τις ευθύνες σε όλους τους άλλους που δεν τις έχουν. Πολιτικές ευθύνες δεν έχει ο κ. Δημητριάδης, εμείς ως ελληνικός λαός αναδείξαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη να πάρει την ΕΥΠ και να τη βάλει στο Μέγαρο Μαξίμου, να έχει υποτίθεται τον άμεσο έλεγχο. Ο κ. Δημητριάδης είναι ο ανιψιός του, είναι ο συνεργάτης του. Άρα, όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης περί αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης, πρώτα από όλα «χτυπούν» στον ίδιο, αφορούν στον ίδιο. Και εδώ ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έρχεται σε συνέχεια απανωτών ψευδών δηλώσεων και μίας προσπάθειας αγνόησης της πραγματικότητας και των γεγονότων από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, τον κ. Γεραπετρίτη, τον κ. Πιερρακάκη, οι οποίοι μέχρι πρότινος μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα παρακολουθήσεων. Το αντιδημοκρατικό ολίσθημα από την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού είναι το εξής: μίλησε για νόμιμη παρακολούθηση· δεν νοείται νόμιμη παρακολούθηση βουλευτή, ευρωβουλευτή, αρχηγού πολιτικού κόμματος», πρόσθεσε.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, τόποθετήθηκε σχετικά με την δήλωση του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις και μίλησε για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.

«Καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσαν. Ρώτησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να του ξεκαθαρίσει τι έγινε και ο πρωθυπουργός με την χθεσινή δήλωσή του, απέφυγε να πει το οτιδήποτε, όπως απέφυγε και να πει και το ζήτημα για το λογισμικό Predator, που προσπάθησε να παγιδεύσει το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, και δεν ειπώθηκε τίποτα στη δήλωσή του λες και δεν υπήρχε αυτό το γεγονός. Να μας πει η κυβέρνηση ποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν το Predator, ποιοι προσπαθούν να παγιδεύσουν ανθρώπους και να τους οδηγήσουν σε εκβιασμούς, γιατί αυτό κάνει ουσιαστικά αυτό το λογισμικό», ανέφερε αρχικά.

«Βρισκόμαστε σε μία δημοκρατία, σε ένα κράτος δικαίου. Πώς μπορεί να γίνεται νόμιμο ότι λέει ο πρωθυπουργός, να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε πρωθυπουργού να παρακολουθεί όλο το πολιτικό σύστημα; Στο Σύνταγμα προβλέπεται το απόρρητο των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Αυτό είναι το ολίσθημα που έκανε ο πρωθυπουργός χθες και δεν μπορούμε να μιλάμε για “νόμιμη παρακολούθηση”», είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

megatv.com