Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλή κτηνοτροφική χρονιά

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17/8/2022 η τακτική ανοικτή διαδικτυακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Την δεκαετία του 1990 υπήρχαν νομικές δομές στην Ελλάδα που κρατούσαν στοιχεία διαχείρισης με βάση την 1η Σεπτεμβρίου (και ταυτόχρονα για το κράτος κρατούσαν το οικονομικό έτος από 1/1 έως 31/12), όταν συγκεντρώνονταν οι περισσότεροι καρποί και ολοκληρώνονταν ο ετήσιος κύκλος της φύσης. Η «αστική»-χρηματοδοτική «διάβρωση» έχει μεταφέρει τον απολογισμό των αγροτικών δράσεων τον Οκτώβριο (και τις συνήθεις διαμαρτυρίες από τον Δεκέμβριο), όταν πληρώνονται οι άμεσες επιδοτήσεις της ΕΕ. Και βέβαια έχει επιβληθεί σε όλους το αφύσικο έτος απολογισμού δραστηριοτήτων από 1 Ιαν έως 31 Δεκ. 

Η 1η Σεπ είχε καθιερωθεί στα χρόνια των Ρωμαίων, για τον έγγειο φόρο. Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς, οι Πατριάρχες διέσωσαν τον θεσμό (ινδικτιώνας), αρχίζοντας το έτος από την 1η Σεπ.

Επειδή η φύση όσο και αν «βιασθεί» ή «εκβιασθεί» δεν αλλάζει τόσο εύκολα, χρειάζεται ίσως κάποια εκατομμύρια χρόνια, όπως έδειξε μέχρι σήμερα, η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής είπε ότι ναι μεν ο ετήσιος απολογισμός θα γίνει στο κόψιμο της βασιλόπιττας την Τετάρτη, 11 Ιαν 2023, 20.30, αλλά τώρα είναι ο καιρός για προγραμματισμό δραστηριοτήτων στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Στο ανοιχτό διαδικτυακό Διοικ. Συμβούλιο συμμετείχαν πολλοί και μεταξύ τους τον λόγο έλαβαν οι: Κοντογιάννης Γιάννης, Κοντογιάννη Μάγδα, Μιχαηλίδου Αθηνά, Μιχαηλίδης Δημήτρης, Ναστούλης Ζαφείρης και Χερουβείμ Γιάννης.

Προτάθηκε να συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής τα παρακάτω:

 1. 2 Σεπ 2022, Αργυροπούλι Τυρνάβου, 17.00. Συμμετοχή στην ημερίδα: Επισιτιστική Ασφάλεια: Κτηνοτροφία, παρόν & μέλλον που θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του facebook live: ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
 2. 2-5 Σεπ 2022, Μέγαρα, Συμμετοχή στην μεγάλη γιορτή της Μεγαρικής γης: 13η Μεγάρων Γη, με προσφορά εδεσμάτων από πρόβειο γάλα και φυστίκια Μεγάρων, καθώς και ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής
 3. 15-19 Σεπ 2022, Φυστίκι Φεστ Αίγινας. Υποστήριξη της συμμετοχής του μέλους μας κ Γιάννη Χερουβείμ με stand και προσφορά εδεσμάτων από την Ορεινή Αίγινα, καθώς και ενημέρωση για τις δράσεις των κτηνοτρόφων Αττικής.
 4. 23-25 Σεπ 2022, Ελασσόνα, Γιορτή Φέτας & Γαστρονομίας. Ενημέρωση όλων για την σημαντικότητα της υποστήριξης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης ιδιαίτερα των γνήσιων ελληνικών ζωικών προϊόντων.
 5. 3-5 Οκτ 2022, Αθήνα, ΟΣΥ, Αμαξοστάσιο HOBBY Festival. Συμμετοχή με επίδειξη αυτόνομης παραγωγής τροφής (κρέμες, τυροκομικά) και δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.
 6. 5 Οκτ 2022, Διοικητικό Συμβούλιο Κτηνοτροφικού Συλλόγου. Προετοιμαζόμενοι για την πρώτη Γενική Συνέλευση στην εκτιμώμενη μετά covid-19 εποχή και με μια νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική.
 7. 5-7 Οκτ 2022, Αγρίνιο, Συνέδριο Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Ενημέρωση όλων για την φροντίδα των παραγωγικών ζώων-στενών συνεργατών των κτηνοτρόφων, με ιδιαίτερη προσοχή στις αυτόχθονες φυλές των ελληνικών φυλών.
 8. 12 Οκτ 2022, AGRIbusiness Forum Θεσσαλίας. Τα υψηλού επιπέδου Συνέδρια AGRIbusiness προσελκύουν όσους αποφασίζουν για το μέλλον του αγροτικού Κόσμου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος θα προσπαθήσει να είναι παρών.
 9. 15 Οκτ 2022, Αχαρναί, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ. Στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (Πληθ. Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, google maps: Βουστάσιο Κοντογιάννη) οργανώνεται υβριδική εκδήλωση τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με διαδικτυακή συμμετοχή στο zoom. Με 250 δημόσιες διαδικτυακές εκδηλώσεις μέσα στα 2 χρόνια της πανδημίας οι Ελληνίδες ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάνη (κτηνοτρόφο, Μενίδι), κατάφεραν να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες πληροφορίες για τον αγροτικό κόσμο & γνώσεις σε επιλεγμένα θέματα, να συμβάλλουν στην άτυπη επαγγελματική κατάρτιση και να δημιουργήσουν έναν πανελλήνιο κρίκο μεταξύ όλων.
 10. 16 Οκτ 2022, Συμμετοχή στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 11. 20-23 Οκτ 2022, Θεσσαλονίκη, Agrotica. Επίσκεψη στην Διεθνή Έκθεση για ενημέρωση για τις εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο & τα εργαλεία ανάπτυξης, αλλά και προετοιμασία μιας ενδιαφέρουσας μελλοντικής συμμετοχής.
 12. 12-14 Νοε 2022, Σπάτα, Meat, Dairy, Frozen. Ένα ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο είναι απαραίτητο, με ορίζοντα το 2040, με στόχους μεταξύ άλλων την προσέγγιση του αστικού χώρου και των αγροτικών κοινοτήτων.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής επεσήμανε την ανάγκη να επαναπρογραμματισθούν στην μετά covid-19 οι δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, στην Γεν. Συνέλευση που προβλέπεται να γίνει τον Νοε 2022, όπου μεταξύ άλλων φιλόδοξων προτάσεων περιλαμβάνονται:

 • Προετοιμασία Διαγωνισμού καλύτερων παραγωγικών ζώων κτηνοτροφίας
 • Επιλογή περίπου 10 κτηνοτροφικών μονάδων ως καταλλήλων για επισκέψιμες
 • Επιλογή Εμπείρων Επιχειρηματιών Κτηνοτρόφων για να συμμετέχουν σε υποδοχή ανταλλαγών στο ERASMUS επιχειρηματιών
 • Προώθηση διασυνοριακών ανταλλαγών Νέων & Καινούργιων Κτηνοτρόφων στα πλαίσια του ERASMUS σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας.
 • Προώθηση του αυθεντικού αγροτουρισμού σε κτηνοτροφικές φάρμες της Αττικής, κάτι σαν Δρόμοι του Τυριού στην Αττική ή Open Farm ή άλλο.
 • Υποστήριξη δημιουργίας Αγροτικού Σχολείου Μαθητείας στην Αττική.
 • Συνέχιση και αύξηση ενημερώσεων σε σχολεία της Αττικής
 • Συνέχιση και επιτάχυνση επαφών με εκλεγμένους εκπροσώπους.
 • Ανάγκη γραμματειακής υποστήριξης της λειτουργίας του Συλλόγου.

Και μετά τον σχεδιασμό ο κ Γ. Κοντογιάννης κάλεσε όλους σε συμβολή στην επίτευξη των στόχων, όπως πέτυχαν 250 διαδικτυακές δράσεις σε 2 χρόνια.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus