Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Νεμέα – Προτάσεις για την στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών

Στην Νεμέα βρέθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το πρωί κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνοδευόμενο από την συντονίστρια και μέλη της Οργάνωσης μελών Νεμέας καθώς και αρκετούς αγρότες. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιτόπου εκτίμηση και αυτοψία στις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας, τα επιτραπέζια σταφύλια καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης σε αμπελοκαλλιέργειες συνεπεία των καιρικών συνθηκών (χαλαζόπτωσης, βροχοπτώσεων) που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.Το κλιμάκιο που αποτελούταν από τον βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό, τον συντονιστή της ΝΕ Ανδρέα Χασάπη, την πρώην βουλεύτρια Μαρία Θελερίτη, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπο Κασίμη, τον υπεύθυνο του τμήματος αγροτικής πολιτικής της ΝΕ Παναγιώτη Ρογκάκη, την συντονίστρια της ΟΜ Νεμέας Αργυρώ Κουρελή, καθώς και τα μέλη της ΝΕ Σοφία Μπαλτά και ΠάνοΠλασσαράεπισκέφθηκεαρχικάκαλλιέργειεςστηνπεριοχή,όπουδιαπιστώθηκετομέγεθοςτηςκαταστροφής που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Νεμέας στην οποία παρίστατο ο δήμαρχος Κώστας Φρούσιος, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολος Καραχοντζίτης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην συνάντηση ο δήμαρχος και οι παριστάμενοι αγρότες εξέθεσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο του αγροτικού κόσμου στην Νεμέα, που για άλλη μια φορά βλέπει την παραγωγή του αφενός να καταστρέφεται λόγω των καιρικών συνθηκών και αφετέρου την τιμή του προϊόντος να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ η προοπτική των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ φαίνεται μακρινή και στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτη.

 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησαν οι Γιώργος Ψυχογιός, Χαράλαμπος Κασίμης και Μαρία Θελερίτη οι οποίοι εξέθεσαν τις προτάσεις του κόμματος την ανάγκη άμεσης και γρήγορης αποζημίωσης των αγροτών και την στήριξη της αγροτικής παραγωγής ενόψει μάλιστα του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα από κάθε άποψη (οικονομική, ενεργειακή κλπ) που αναμένεται.

Ο Γιώργος Ψυχογιός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχουν στην Βουλή για τα προβλήματα στην Νεμέα και σε όλο το νομό και ανέπτυξε τις προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες στήριξης.

 

  1. Ένταξη των ζημιών που δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησης τους από το ταμείο Αρωγής.

 

  1. Ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, με ταχύτητα και πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών για να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και πορισμάτων.

 

  1. Προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.

 

  1. Αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ολοκλήρωση μελέτης διαχείρισης κίνδυνων προς την Ε.Ε.

 

  1. Μελέτη επιπτώσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διαδικασία χρηματοδότησης για την αντιμετώπισή τους.

Ο Χαράλαμπος Κασίμης στην δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στην συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας, που αποτέλεσε έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη διατήρησής της και ενημέρωσε για τις πραγματικές διαστάσεις και προοπτικές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης  του προγράμματος αναδιάρθρωσης της σταφίδας για το οποίο ακούγονται πολλά και πομπώδη από τους κυβερνητικούς βουλευτές, χωρίς αναφορά στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα που απαιτούν ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, ιδία συμμετοχή των παραγωγών σε ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών και ικανοποιητικούς πόρους.

Η Μαρία Θελερίτη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία χρηματοδοτικά και μη που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά και να στηρίξει καίρια το αγροτικό εισόδημα και τους αγρότες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παγιωμένη την πεποίθηση όλων ότι χρειάζεται μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, βάση της οικονομίας του τόπου μας και της χώρας μας! Μάχη την οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλοι μαζί ενάντια στις ανάλγητες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.