Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Δημάρχου Νεμέας με τον ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

Συνάντηση του Δημάρχου Νεμέας, Υπουργών του Νομού, του Περιφερειάρχη Πελ/σου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ και Δημάρχων του Νομού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Υπουργού ,κου Γεωργαντά, των υφυπουργών , κου Δήμα και κου Ταγαρά ,του βουλευτή ,κου Κόλλια, του Περιφερειάρχη ,κου Νίκα ,του Προέδρου του ΕΛΓΑ , κου Λυκουρέντζου και των Δημάρχων του νομού ,συζητήθηκαν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και ο τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Κατά γενική παραδοχή ο Δήμος Νεμέας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ήδη με υπόμνημα, που είχα στείλει σε όλους τους παρισταμένους, ήταν ενήμεροι για τα αιτήματα της περιοχής, όπως αποτυπώθηκαν στη λαϊκή συνέλευση, που έγινε στο Δημαρχείο τις προηγούμενες μέρες.

Ειδικά για τη Νεμέα ο υπουργός δεσμεύτηκε:
-άμεση αυτοψία και καταγραφή ποσοστών ζημιάς
-προκαταβολή σε σχετικά γρήγορο χρόνο έναντι των αποζημιώσεων
-ειδική διαχείριση για τη φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση
-«Ακατάσχετες» αποζημιώσεις.

Έμειναν σε εκκρεμότητα θέματα , όπως ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων λογαριασμών αγροτικού ρεύματος στα αντλιοστάσια.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο ΕΛΓΑ Πάτρας , κο Τσιλιγιάννη,
-μέσα στην ίδια αναγγελία μπορούν να κάνουν δήλωση οι παραγωγοί και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες (αγιωργίτικο κ.λ.π.)
-όσοι έχουν κάνει δήλωση για χαλάζι και το ποσοστό ζημιάς ,που είχε καταγραφεί ,πλέον έχει πολλαπλασιαστεί, η δήλωση μένει ως έχει, αφού η αυτοψία θα γίνει επί του πραγματικού ποσοστού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ