Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόγνωση για άλλη μια χρονιά οι βιοπαλαιστές αγρότες της Κορινθίας με τις ζημιές, και τις εξευτελιστικές τιμές στο σταφύλι!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για πλήρεις αποζημιώσεις  και στήριξη του εισοδήματός τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες στην Κορινθία με την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ζημιές στην παραγωγή και διάθεση του σταφυλιού, βλέποντας για ακόμη μια χρονιά τον κόπο τους να πάει χαμένος.



 

Μεγάλες είναι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σταφυλιού κυρίως στην Νεμέα από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθώς και σε όλα τα χωριά των Δήμων Βέλου –Βόχας και Κορινθίων (πρώην Δήμος Άσσου – Λεχαίου), εξαιτίας των υψηλών θερμοκαρασιών σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον Δήμο Σικυωνίων καθώς και σε άλλες περιοχές.  Όσοι «γλίτωσαν» και καταφέρνουν να τρυγήσουν, οι τιμές που παίρνουν από τους μεγαλεμπόρους είναι εξευτελιστικές, στο κόστος παραγωγής ή και χαμηλότερα ακόμα, ειδικά για τα επιτραπέζια σταφύλια που τα έξοδα είναι τεράστια!

Οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης αφού οι ζημιές αυτές είναι η «χαριστική βολή» στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, με την μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων (φορολογικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα” δάνεια κλπ.).

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι οι αγρότες και ο μόχθος τους παραμένουν απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής και τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Είναι αντιφατικό  σήμερα που η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών να μην υλοποιούνται αντίστοιχα έργα υποδομής, επειδή το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος, διότι δεν υπηρετούν τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι προκλητικό σήμερα να ξεραίνονται καλλιέργειες από την ανομβρία και το Φράγμα Ασωπού, ένα έργο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα χωριά των Δήμων Βέλου- Βόχας και Κορινθίων αλλά και άλλες περιοχές να έχει «στοιχειώσει» εδώ και δεκαετίες! Είναι απαράδεκτο να μην προχωρούν άλλα έργα υποδομών, όπως είναι μικρά φράγματα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα και  λιμνοδεξαμενές κ.α. και οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώνουν χρυσάφι το νερό, μέχρι και 100 ευρώ την ώρα για να ποτίσουν τα χωράφια τους!

Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και των εκλεγμένων τους στη Τοπική Διοίκηση  είναι μεγάλη, γιατί τόσα χρόνια προπαγανδίζουν την «εξωστρέφεια» ως διέξοδο για τους αγροτοπαραγωγούς, όμως η πολιτική τους στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ ουσιαστικά ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους, ενώ ο κουμπαράς είναι «σφραγισμένος» και άδειος για τις λαϊκές ανάγκες και τους μικρομεσαίους αγρότες που μοιράζονται κάθε φορά ψίχουλα!

Είναι υποκρισία όλες αυτές οι δυνάμεις να μοιράζουν σήμερα απλόχερα «μπόλικη συμπόνια» και «κατανόηση» στους αγρότες την ίδια στιγμή που «σφυρίζουν κλέφτικα» στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος, για εγγυημένες τιμές παραγωγού, για μείωση του κόστους παραγωγής, για αλλαγή κανονισμού και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% όλων των ζημιών!

Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ αξιώνει από Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ να μεριμνήσουν για να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές στο 100% για την κατεστραμμένη παραγωγή. Να στηρίξουν και να καλύψουν το χαμένο εισόδημα σε όλους τους παραγωγούς.

Οι βιοπαλαιστές αμπελοκαλλιεργητές του νομού δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την ολοκληρωτική καταστροφή τους.  Να βγάλουν συμπεράσματα και να μην γίνουν για άλλη μια φορά θύματα ανέξοδων υποσχέσεων και γενικόλογων δεσμεύσεων  από τους πολιτικούς που τα κόμματά τους έχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που τους έχουν φέρει. Η πείρα από παρόμοιες καταστροφές και αντίστοιχες υποσχέσεις που έμειναν τελικά στα χαρτιά είναι μεγάλη!

Γι αυτό και τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους με αγωνιστικό προσανατολισμό, να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας:

  • Άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αποζημιώσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής καμία διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής, όπως είναι το φράγμα του Ασωπού και κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων για την εξασφάλιση επάρκειας νερού, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ,  χωρίς χαράτσια και επιβάρυνση των αγροτών.