Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα συζητήσει και τη διεύρυνση της λίστας και θα γίνει η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες, όπως και στα προηγούμενα εμβόλια, πρόσθεσε η ίδια.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για επικαιροποιημένη – αναμνηστική δόση. Χορηγούνται σε διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό ή τη νόσηση.



 

Έχουν εγκριθεί για τις ηλικίες από 12 έτη και πάνω και προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.

Σημείωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Ποιους αφορά:

όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ατόμων.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια και άνοιξε η πλατφόρμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση.

Ο EMA αναμένεται να δώσει την έγκριση για τα εμβόλια κατά της Όμικρον 4-5 τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τώρα έχουν παραληφθεί 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον. Αναμένεται να παραληφθούν και άλλες δόσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένονται 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).