Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γίνε η Δύναμή Σου – Ό,τι βλέπεις, όχι ό,τι σκέφτεσαι

Μαρία Στρίγκου

Θέλω να σου πω κάτι, ναι, εσένα, που είσαι σε σχέση – οποιαδήποτε σχέση και όχι μόνο ερωτική – με προβλήματα, φλερτάρεις αλλά κάτι δεν…, προσπαθείς να συνδεθείς με κάποιον αλλά…, χώρισες και δεν ξέρεις το γιατί, σκέφτεσαι πολύ, αναλύεις πολύ, ερμηνεύεις πολύ, γενικώς όλα τα νοητικά είναι “πολύ”,
Σ Τ Α Μ Α Τ Α!

Συχνά, προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τι δεν πάει καλά ή απλώς την έλλειψη αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ξεκινάμε μια μεγάλη και βαθιά ανάλυση όχι πάνω στις λέξεις ή στις πράξεις του άλλου μα σ’ αυτά που φανταζόμαστε ότι κρύβουν αυτές.



Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, οι κακές συνθήκες δουλειάς, η αυστηρή – απορριπτική μαμά του, ο απόμακρος πατέρας του, οι πιθανές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, η έλλειψη αυτοπεποίθησης που κρίνετε πως τον βασανίζει, ο φόβος της δέσμευσης – αυτή η σύγχρονη μάστιγα.

Μην προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τον άλλον, μην πασχίζετε να αποκρυπτογραφήσετε τα δήθεν “κρυμμένα” μηνύματα πίσω απ’ τις φράσεις του, μην αναζητάτε δικαιολογίες.
Μείνετε σ’ αυτό που λέει και δείχνει. Δεν είσαστε ούτε θεραπευτής/τρια του, ούτε μάγος/ισσα. Μπορεί να είναι έτσι όπως τα σκέφτεστε, μπορεί και να μην είναι. Δεν σας αφορά η αιτία. Σας αφορά αυτό που εισπράττετε από τον άλλον.

Αν ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη του και να σας αποκαλυφθεί, να ζητήσει βοήθεια, να αντιμετωπίσει τα όποια του θέματα, μην το κάνετε εσείς γι’ αυτόν. Δεν βοηθάει κανέναν σας.
Και μη θαρρείτε πως δικαιολογώντας τον αλλάζει κάτι, θα σας δει μ’ άλλα μάτια, θ’ αλλάξει συμπεριφορά. Απλά θα του δώσετε ένα ωραιότατο άλλοθι για την ταλαιπωρία σας. Και μια σφαλιάρα στον εαυτό σας, που για κάποιο λόγο δεν του αρέσει η πραγματικότητα και ψάχνει τρόπους να την “διορθώσει” μέσα από την καταπόνηση και όχι απ’ τη χαρά.

Επικοινωνήστε με τον άλλον από καρδιάς, συζητήστε, εκφράστε τις αγωνίες σας και αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείτε πως αυτός που αληθινά βρίσκει λόγους να πονά και να μη δένεται, δεν είναι ο άνθρωπος απέναντί σας αλλά ο ίδιος σας ο εαυτός.

Σημείωση: Η Μαρία Στρίγκου είναι συγγραφέας και δουλεύει στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”1990 έως σήμερα
Σπούδασε Counseling psychology στο Middlesex University





Στήριξε το έργο του nemeapress