Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή η πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα όλων των κατοίκων του Φενεού και της Κορινθίας

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας  κ. Γιώργου Ψυχογιού, κατατέθηκε  ως Αναφορά  δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτιστικό Βήμα Φενεού» σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για τα σημαντικά προβλήματα στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών 




 

 Την περίοδο που έγινε η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα,  περίπου μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, για την ακρίβεια πάνω από 410.000 που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, βρέθηκαν χωρίς σήμα και χωρίς  πρόσβαση εν τέλει σε τηλεοπτικά κανάλια. Αυτή την αδικία, αποκαταστήσαμε σε μεγάλο βαθμό με το ν.4563/2018 του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με την «πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας» όπου προβλεπόταν εφάπαξ  χρηματικό βοήθημα 110 € για τους μόνιμους κατοίκους δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών, ώστε να εγκαταστήσουν τον ανάλογο εξοπλισμό από τον πάροχο που θα επιλέξουν. Στις διατάξεις αυτές υπάγονταν και δεκάδες  ορεινά και ημιορεινά χωριά και κοινότητες της Κορινθίας.  Ωστόσο, με την κυβέρνηση  της Ν.Δ δύο χρόνια μετά  τη ψήφισή του δικού της νόμου,    παρατηρούνται ακόμα προβλήματα και καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει  για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος για τους κατοίκους του Φενεού και της Στυμφαλίας αλλά και άλλων περιοχών του Νομού.   

Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από την Πολιτεία, καθώς η τηλεοπτική κάλυψη είναι απολύτως αναγκαία, ως μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας αλλά και ασφάλειας σε κάθε γωνιά της χώρας και του Νομού μας, τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ δίνονται στους  καναλάρχες  και όχι στην κοινωνία που υποφέρει.

Από την πλευρά μας  κινούμαστε δυναμικά σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια και θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε εντός κι εκτός Βουλής, ώστε σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων του Νομού στο τηλεοπτικό σήμα.

Ακολουθεί η Αναφορά αναλυτικά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους  Υπουργούς:

Ψηφιακής Διακυβέρνησης

&

Επικρατείας

 

Θέμα: «Χωρίς τηλεοπτικό σήμα, εν έτει 2022, οι κάτοικοι των χωριών του Φενεού» 

 

 Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά  δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτιστικό Βήμα Φενεού» σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για τα σημαντικά προβλήματα στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των τηλεοπτικών σταθμών ακόμα και των κρατικών  καναλιών  για τα οποία καταβάλλουν  μηνιαίως τα γνωστά τέλη!

΄Oπως επισημαίνεται  στο ως άνω δημοσίευμα που ενσωματώνει και την επιστολή διαμαρτυρίας  του Σωματείου Φενεών προς τον Υπουργό Επικρατείας,  οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση και τονίζουν ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει το πρόβλημα (πάγωμα οθόνης) όχι μόνο στα κανάλια της τηλεόρασης αλλά και στα τηλέφωνα (κινητά & σταθερά). Αυτό συμβαίνει σε κάθε κακοκαιρία και όχι μόνο, διότι το ψηφιακό σήμα δεν φτάνει λόγω της μορφολογίας του εδάφους, σε όλο τον Φενεό, ενώ οι τοπικοί αναμεταδότες είτε έχουν διακοπεί είτε παρουσιάζουν συχνά τεχνικά προβλήματα. Τονίζεται επίσης, πως η μόνη συντροφιά για τους ηλικιωμένους κατοίκους είναι η τηλεόραση, αλλά δυστυχώς  ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωριά στα οποία δεν υπάρχει λήψη καναλιών στους τηλεοπτικούς δέκτες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Φενεού, ούτε καν τα τοπικά κορινθιακά. 

Σημειώνουν τέλος πως  η ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος επέφερε προβλήματα σε κάποιες περιοχές, στις οποίες έκλεισαν οι τοπικοί αναλογικοί αναμεταδότες. Όπως φαίνεται, ακόμη και τα προγράμματα κάλυψης “λευκών περιοχών” δεν ήταν αρκετά με  αποτέλεσμα έξι χρόνια μετά την ψηφιακή μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης, η Digea «αδυνατεί» να καλύψει τα αιτήματα των κατοίκων. 

Ζητούν να εξασφαλιστεί η αναγκαία τηλεοπτική κάλυψη σε όλη την  επικράτεια του τ. δήμου Φενεού, όπου περίπου το 55% της έκτασης βρίσκεται χωρίς τηλεοπτικό σήμα, τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών καναλιών.

 Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Συν. Το αριθμ.90 φύλλο της εφημερίδας «Πολιτιστικό Βήμα Φενεού»

 

Αθήνα,   29 Σεπτεμβρίου  2022                                             Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

                                                                                                  ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ