Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά εργαλεία για ιδιοκτήτες ακινήτων και ατομικές επιχειρήσεις έρχονται στο gov.gr

Τις επόμενες υπηρεσίες που θα έχουν στην διάθεσή τους στο κινητό τους οι πολίτες προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων και η συμπερίληψη όλων των εγγράφων ταυτοποίησης στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) των πολιτών στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου τους, καθώς και η ηλεκτρονική σύσταση ατομικών επιχειρήσεων, είναι οι επόμενες υπηρεσίες που σχεδιάζεται να ενταχθούν στην κεντρική πύλη gov.gr, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του «Beyond Summit», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 2022. 

«Αν δει κανείς την εκθετική εξέλιξη των συναλλαγών στην πατρίδα μας θα διαπιστώσει ότι ο στόχος είναι να παίρνουμε ένα- ένα τα γεγονότα της ζωής μας, να τα απλουστεύουμε και να τα περνάμε στην πύλη», είπε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας πως ότι οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση από 8,8 εκατομμύρια το 2018, αυξήθηκαν σε 34 εκατομμύρια συναλλαγές το 2019, σε 94 εκατομμύρια το 2020, σε 567 εκατομμύρια το 2021 και το 2022 ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο.

«Δεν πιστέψαμε ποτέ στο ένα μεγάλο πράγμα, αλλά στα πολλά μικρά, που συνθέτουν κάτι πολύ μεγαλύτερο, ούτε καν άθροισμα, αλλά γινόμενο. Κάθε μέρα μια μικρή αλλαγή, έτσι οικοδομήθηκε ο αριθμός των σχεδόν 1500 υπηρεσιών», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στον προσεχή σχεδιασμό του υπουργείου: «Εκκρεμεί ακόμη η ίδρυση της ατομικής επιχείρησης, έχει λυθεί το κομμάτι της ΙΚΕ, αλλά για τις ατομικές επιχειρήσεις που αφορούν π.χ. έναν δικηγόρο, ή μηχανικό δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Θα το κάνουμε. Εκκρεμούν πράγματα που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μία πολύ δύσκολη άσκηση. Έχουμε κάνει τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων ψηφιακά, δεν έχουμε κάνει τα ακίνητα ακόμη. Βήμα βήμα με τη συνεργασία και της ΑΑΔΕ τρέχουμε μία δουλειά που θα δημιουργήσει σύντομα έναν φάκελο για τη μεταβίβαση ακινήτων στους συμβολαιογράφους, έστω αρχικά για τα ακίνητα εκείνα που είναι κτηματογραφημένα. Περάσαμε το wallet των ταυτοτήτων κάναμε την παρουσίαση τον Ιούλιο, εκκρεμεί να περάσουν και άλλα έγγραφα στο κινητό τηλέφωνο, όπως κάρτα αναπηρίας και κάθε έγγραφο ταυτοποίησης», διευκρίνισε.

Μιλώντας για την αλλαγή που αποτέλεσε καμπή στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους τόνισε ότι «η μεγαλύτερη αλλαγή όλων ήταν δύο άρθρα σε έναν νόμο, στον νόμο 4623 του 2019, έναν μήνα μετά τις εκλογές, δύο άρθρα που αφορούσαν τη διαλειτουργικότητα, ώστε να μπορούν τα μητρώα να “μιλάνε” μεταξύ τους» και «με αυτόν τον τρόπο αρχίσαμε να ενώνουμε γύρω από γεγονότα της ζωής μας τα διάφορα μητρώα και βήμα βήμα και με το gov.gr σαν κεντρική στρατηγική απλουστεύσαμε τη ζωή μας».

news.gr