Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Special Olympics “Λουτράκι 2022” Μία φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης με πρωταγωνιστές τη συγκίνηση, τον ενθουσιασμό και την αλληλεγγύη!

Με μεγάλη επιτυχία διεξάγονται αυτή την εβδομάδα οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2022”, που διοργανώνονται από τα SpecialOlympicsHellas στο Λουτράκι Κορινθίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.



 

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι τώρα σε συμμετοχή Τελετή Έναρξης των Αγώνων στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου! Οι αθλητές παρέλασαν με τις σημαίες και των 13 Περιφερειών της Ελλάδας και της Κύπρου, απήγγειλαν τον όρκο του ατθλητή των Special Olympics και άναψαν τη Φλόγα της Ελπίδας. Στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος περίπου 900 αθλητές με νοητική αναπηρία απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι αγωνίζονται σε 7 επίσημα αθλήματα των Special Olympics (Κολύμβηση, Bocce, Ποδόσφαιρο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση – Ping-Pong, Μπάσκετ, Ποδηλασία και Στίβος) και συμμετέχουν σε παράλληλες αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τόσο οι αθλητές με τη συμμετοχή τους, όσο και οι διοργανωτές ανέδειξαν τη σημασία της συνύπαρξης, της ομαδικότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης μέσω του αθλητισμού, προωθώντας το υγιές αθλητικό ιδεώδες και ενδυναμώνοντας ψυχικά όλα τα άτομα με νοητική αναπηρία. Στο πλευρό των αθλητών ήταν οι οικογένειες και οι συνοδοί τους, οι προπονητές τους και οι πολυάριθμοι εθελοντές και οι συνεργάτες των SpecialOlympics,καθώς και η τοπική κοινωνία!

Στην Τελετή Έναρξης αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος των Special Olympics, Πρέσβυς ε.τ., κ. Διονύσιος Κοδέλλας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

«Γιορτάζουμε αυτούς τους Πανελλήνιους Αγώνες, που είναι ξεχωριστοί τόσο γιατί λαμβάνουν χώρα μετά από 4 χρόνια αναμονής, όσο και γιατί σημειώνουν ρεκόρ συμμετοχής, καθώς παίρνουν μέρος περίπου 900 αθλητές μας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι σε αυτά τα 4 χρόνιαδε μείναμε ανενεργοί. Με την ουσιαστική βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο Μεγάλος Δωρητής μας, καταφέραμε να επεκταθούμε σε 15 επιπλέον περιοχές της Ελλάδας και συνεχίζουμε το 2022 σε 6 ακόμα περιοχές.»

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη στην Περιφέρεια, για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία και να ενθαρρύνουμε τους γονείς τους να παραμερίσουν τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες τους και να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών τους μέσα από τον αθλητισμό στα προγράμματα των SpecialOlympics.

Η κοινωνία αλλάζει, και οφείλω να πω ότι είναι εξαιρετικά παρήγορο να βλέπω τη νέα γενιά να έρχεται στις δραστηριότητές μας και να πυκνώνει τις τάξεις μας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έχουμε κερδίσει, να καλέσουμε τη νέα γενιά να έρθει στην Οικογένειά μας με την ιδιότητα του εθελοντή. Είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι οι συνεχείς προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε την κοινωνία έχουν φέρει καρπούς και βλέπουμε πως ειδικά η νέα γενιά ανταποκρίνεται».

Συνέχεια είχαν οι χαιρετισμοί του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε στο μήνυμά του ότι «Το Υφυπουργείο Αθλητισμού επιδιώκοντας να αναγνωρίσει το κύρος των SpecialOlympicsHellas αλλά και να επιβραβεύσει την μεγάλη αποστολή που διατελούν αδιάκοπα εδώ και 34 χρόνια για την υλοποίηση του οράματός τους και τη δημιουργία μιας ενταξιακής κοινωνίας που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα άτομα με νοητική αναπηρία, προχώρησε στην αναβάθμισή τους σε Ομοσπονδία.

Είμαι βέβαιος ότι με την Πολιτεία στο πλευρό σας θα προσελκύσετε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στα προγράμματά σας διοργανώνοντας περισσότερες μεικτές αθλητικές δράσεις συνύπαρξης ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία και καθιερώνοντας μία κουλτούρα αποδοχής και αλληλεγγύης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. »

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε στο χαιρετισμό της ότι «οι 900 αθλητές αυτών των αγώνων θα κάνουν ο καθένας τη δική του υπέρβαση. Θα αγωνιστούν να ξεπεράσουν τα δικά τους όρια, τις δικές τους σωματικές, πνευματικές και ψυχικές δυνατότητες, μόνο που η δική τους συμμετοχή και η δική τους ατομική προσπάθεια συνιστούν για όλους μας μια κοινωνική υπέρβαση. Ένα βήμα προς τη συμπεριληπτική κοινωνία την οποία στοχεύουμε ενάντια σε προκαταλήψεις και στερεότυπα».

Στην Τελετή παρευρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρήστος Δήμας, ο πρώην Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιος Σταμάτης.  Επίσης, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ.Γεώργιος Γκιώνης.

 

Στο κλείσιμο της φαντασμαγορικής εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Ελένη Χρονά, βραβεύτηκαν οι Χορηγοί και οι Υποστηρικτές των Πανελλήνιων Αγώνων SpecialOlympics “Λουτράκι 2022”, καθώς και οι Δήμαρχοι που έχουν στηρίξει έμπρακτα την επέκταση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas στην πόλη τους. Κατόπιν ακολούθησαν καλλιτεχνικά δρώμενα και χορευτικά από αθλήτριες και αθλητές των σωματείων Αθλητική Πολιτιστική Ένωση Γιτάνη, Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης και Φιλογυμναστικός Όμιλος Κότινος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στους Χορηγούς και στους Υποστηρικτές της διοργάνωσης για την ουσιαστική συμβολή τους:

Χρυσός Χορηγός ΔΕΗ που υιοθετεί το άθλημα της ποδηλασίας, Χρυσός Χορηγός Εθνική Ασφαλιστική, Αργυρός Χορηγός και Αποκλειστικός Χορηγός φυσικού μεταλλικού νερού και φυσικών μεταλλικών αναψυκτικών Βίκος, Αργυρός Χορηγός ΔΕΣΦΑ, Χορηγοί Α. Καούσης Α.Ε., ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Lamda Development, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Toyota Ελλάς.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέσα Σταθερής Τροχιάς – ΣΤΑ.ΣΥ..

Υποστηρικτές:Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελληνική Αστυνομία, Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΣΕΓΑΣ – Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Υγείας