Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη 12χρονη

Ανακοίνωση ώστε να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ταυτοποίηση της 12χρονης, στην υπόθεση στα Σεπόλια ζητά με ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:



 

«Με αφορμή την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκου, επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η προστασία της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας, της ψυχικής υγείας και της ιδιωτικής σφαίρας του ανήλικου θύματος έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, με τις οποίες ταυτοποιούνται οι γονείς, οι συγγενείς και ο φιλικός του κύκλος. Εναπόκειται στην ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης, τηρουμένης της απαράβατης απαγόρευσης της ταυτοποίησης, η προσέγγιση της παρουσίασης του θέματος με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το αντικειμενικό συμφέρον του ανήλικου θύματος και να ευαισθητοποιείται το κοινωνικό σύνολο απέναντι σε τέτοια απεχθή εγκλήματα.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η παραβίαση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και την ελληνική νομοθεσία».