Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε»: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ακρίβειας πλημμύρισαν το Παρίσι

Μεγαλειώδης «πορεία κατά της ακρίβειας και της αδράνειας για το κλίμα», με την υποστήριξη οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν χθες τους δρόμους του Παρισιού ενάντια στην ακρίβεια και την κλιματική απραξία με φόντο την έλλειψη καυσίμων. 

Σε αυτή την «πορεία κατά της ακρίβειας και της αδράνειας για το κλίμα», με την υποστήριξη οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων, είχαν συγκεντρωθεί λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) 140.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές και 30.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

«Αρχίζουμε αυτή την πορεία η οποία είναι μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν από ένα φορτηγό εν μέσω του πλήθους, ανακοινώνοντας «την οικοδόμηση ενός νέου Λαϊκού Μετώπου που θα ασκήσει την εξουσία στη χώρα την κατάλληλη στιγμή» σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Υποστήριξε την ιδέα μιας «γενικής απεργίας» την Τρίτη, απηχώντας τις εκκλήσεις για τον σκοπό αυτό, κυρίως στα μέσα μεταφοράς (γαλλικούς σιδηροδρόμους /SNCF), Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισιού /RATP, λιμενεργάτες) και στον δημόσιο τομέα.

«Η δύναμη της πορείας μας είναι ένα στήριγμα στην κινητοποίηση των εργαζομένων, κυρίως αυτή που θα πραγματοποιηθεί» την Τρίτη και «πρέπει να τα σκεφτούμε όλα αυτά ως ένα σύνολο, που ο ένας βοηθά τον άλλο, που ο ένας στηρίζει τον άλλον», δήλωσε ο Μελανσόν.

Στην πομπή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αριστεράς, καθώς και η Νομπελίστρια Λογοτεχνίας Ανί Ερνό.

«Το μήνυμα είναι απλό: θέλουμε καλύτερη κατανομή του πλούτου», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Για τον Κριστόφ Σαβιντάν, 47 ετών, άνεργος εδώ και πέντε χρόνια και μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας, «ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε».

Πολλοί από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αλλά και πολλοί συνταξιούχοι μετείχαν σε μια πολύχρωμη πορεία ακολουθώντας τον παλμό που έδιναν τραγούδια, ακόμα και η μουσική της ταινίας «Πόλεμος των Άστρων».

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Γκαμπριέλ Ατάλ κατήγγειλε «μια πορεία οπαδών του αποκλεισμού της χώρας», αναφερόμενος σε μια απεργία για τους μισθούς στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies, που ξεκίνησε εδώ και τρεις εβδομάδες, και έχει οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων η οποία πλήττει πολλούς τομείς.

Πηγή: rosa.gr