Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα το φετινό ταξίδι του Peloponnese Food Stories

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το φετινό ταξίδι του Peloponnese Food Stories – ανακοίνωση του περιφερειάρχη Π. Νίκα για τον δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά
Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα -γαστρονομικό και πολιτιστικό-, ευφάνταστες συνταγές, ενδιαφέρουσες ομιλίες και με πολύ κέφι και με πρωταγωνιστές τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Κορινθίας, ολοκληρώθηκε το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories – Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού” στην oρεινή Κορινθία και συγκεκριμένα στα μεσαία Τρίκαλα, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. 

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε ότι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπογράφεται το εργολαβικό συμφωνητικό για την βελτίωση του οδικού άξονα Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα – Καρυά, προϋπολογισμού 7,64 εκ. ευρώ -“ένα έργο που για δεκαετίες ζητούσε η περιοχή και το οποίο θα βελτιώσει την πρόσβαση στα ορεινά των Τρικάλων, ενώ θα εξυπηρετήσει σημαντικά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ορεινά αυτά χωριά, τους χιλιάδες αγρότες και φυσικά τους πολίτες”.

Την εκδήλωση, στην οποία λειτούργησε και έκθεση τοπικών προϊόντων, αλλά και γευσιγνωσία, διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, το Επιμελητήριο Κορινθίας, την Ενωση Ξενοδόχων Κορινθίας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λουτρακίου LTO και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ενώ την παρουσίασε ο Γιώργος Κρικοριάν.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Τάσος Λόντος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, οι πρόεδροι της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, της “Πελοπόννησος” Α.Ε. Σωτήρης Μουρίκης, της Ενωσης Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου, του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βίβιαν Πάτκου, του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος και πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, αλλά και δημοσιογράφοι και bloggers από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα εθνικής εμβέλειας.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Στο κυρίως πρόγραμμα του Γαστρονομικού Φεστιβάλ πρωταγωνιστές ήταν οι Chef. Συγκεκριμένα, ο chef Κωνσταντίνος Μπαμπαλίκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αλμυρίκι”, δημιούργησε ανοιχτή χορτόπιτα με χόρτα βουνού, ποπ κορν από ρεβίθια Φενεού, μους φέτας από τη Ζήρεια, κρέμα Κορινθιακής κάπαρης και extra παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία Μανάκι.

Ο chef Γιάννης Μπρατσόλιας του Poseidon Restaurant, στο Λουτράκι, δημιούργησε φάβα Φενεού με καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνισμένη πέστροφα Φενεού και Κορινθιακές σταφίδες. Ο chef Λευτέρης Τσόγκας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sapori δημιούργησε κατσικάκι ορεινής Κορινθίας με ρεβίθια Φενεού και flakes γραβιέρας λιμνών.

Στην γαστρονομική εκδήλωση γυναίκες από τον Φιλοπροοδευτικό Σύνδεσμο Καρυάς παρουσίασαν παραδοσιακή βλαχόπιτα,η ομάδα Experience Perachora τραχανότο με παραδοσιακό τραχανά Βλάχας, γυναίκες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάννας “Η Πηγή” παραδοσιακή μηλόπιτα με μήλα Μάννας και γυναίκες από τα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας παραδοσιακή μουσταλευριά.

Εξ άλλου, στο Mini wine seminar από την Κορινθιακή Λέσχη Οινόφιλων έγινε δοκιμή κρασιών της Κορινθίας με την οινολόγο Κατερίνα Βασιλείου.

Οι μικροί επισκέπτες της εκδήλωσης, από την πλευρά τους, δημιούργησαν μουστοκούλουρα υπό την καθοδήγηση του chef Νίκου Γκούτση.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, εξ άλλου, ο Δημήτρης Κίσσας του κτήματος Κίσσα μίλησε για τη νέα γενιά των οινοποιών της Κορινθίας, ο Παναγιώτης Γιαννάκαινας του κτήματος Δρύπες για τη Βιολογική καλλιέργεια στην Κορινθία, ο Δημήτρης Τσαμπαρλής της εταιρείας αποξηραμένων φρούτων Genuine Taste για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Κόρινθο, ο Γιάννης Μητρόπουλος από τη “Φενέα Γή – Δικότυλον” για την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος της Φενεού και τα δύο προστατευόμενα προϊόντα της περιοχής και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Μ. Συριανός BSc γεωπόνος επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου για τα αγροτικά προϊόντα της κορινθιακής γης ως αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.

 

Το γαστρονομικό ταξίδι, τέλος, γέμισε με ήχους με ήχους balkan, swing, rock ’n’ roll, disco, pop, latin, έντεχνους και λαϊκούς από τους “Passepartout Band” και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης “Η Χοράνθη”.