Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Προβολή της Καλαμάτας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαγωνισμών Χορού ‘Kalamata Dance Cup’

Σάρωσαν τα κύπελλα με πολλές πρωτιές οι καλαματιανοί καλλιτέχνες χορευτές στο 4ο διεθνές kalamata dance cup

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το 4o Διεθνές Κύπελλο αθλητικού χορού Kalamata Dance Cup – Beyond Limits. Με 1003 συμμετέχοντες σε 244 συνολικά κατηγορίες χορού που κρίθηκαν από 40 Διεθνούς Κριτές ανά είδος και 11 χώρες συμμετοχής, η Τέντα μεταμορφώθηκε για ένα Σαββατοκύριακο σε χώρο ευγενούς άμιλλας και εναύσματος για νέες παρουσιάσεις και νίκες.

Οι συμμετέχοντες ξεκινούσαν ηλικιακά από τα 3 έτη και έφταναν στα 65+ στο διαγωνιστικό παρκέ της ‘Τέντας’ σε μια ατμόσφαιρα αίγλης με τη θετική ενέργεια στα ύψη. Η Καλαμάτα μετατράπηκε για άλλη μια χρονιά σε ‘κέντρο συνάντησης’ της χορευτικής κοινότητας που έφερε σε επαφή όλους τους ασχολούμενους με το χορό και προσέφερε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό θέαμα αμέτρητων διαφορετικών παραστάσεων χορού σε όλα τα είδη!




 

Η πόλη της Καλαμάτας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει χορευτές απ’ όλα τα μέρη, καταξιωμένους Διεθνείς Κριτές χορού, τη νέα άξια Οργανωτική Επιτροπή καθώς και διάσημες προσωπικότητες από την χορευτική κοινότητα, επαγγελματίες ταλαντούχους χορογράφους στο σύγχρονο χορό αλλά και στο λάτιν, αστέρες της τηλεοπτικής show biz, πρωταθλητές χορού και κορυφαία χορευτικά ζευγάρια και ομάδες, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού σε μια ποιοτική διοργάνωση, καινοτόμα και πρωτοποριακή, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες προβάλλοντας την πόλη και το Νομό μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το φεστιβάλ προβλήθηκε για άλλη μια φορά ζωντανά και έφτασε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με υψηλή θεαματικότητα και πολλαπλές αλληλεπιδράσεις.

Ο Ερυθρός Σταυρός Καλαμάτας και η Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης παραρτήματος Μεσσηνίας, η εταιρία Target Security καθώς και το Τμήμα Τροχαίας Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι άξιοι εθελοντές, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή του.

Η πρώτη μέρα του διαγωνιστικού μέρους ήταν αφιερωμένη στους χορούς Latin και Ballroom ενώ η δεύτερη στο σύγχρονο χορό και όλα τα street style. Οι κατηγορίες αφορούσαν σόλο εμφανίσεις, ντουέτα, τρίο και γκρουπ ανά ηλικίες. Τη δική τους θέση στο πρόγραμμα είχαν και οι professionals πρωταθλητές χορού που για δεύτερη φορά έδωσαν το παρόν τους στην πόλη μας, εδώ στο πλαίσιο του 4th Kalamata Dance Cup 2022. Δυναμική παρουσία είχαν και οι χορευτές της Καλαμάτας από τα καλλιτεχνικά εκπαιδευτήρια χορού της πόλης μας που όλοι τους σάρωσαν τα κύπελλα και τα μετάλλια σε διάφορες κατηγορίες χορού.

Συγχαρητήρια απέσπασαν για το υψηλό επίπεδο οι αθλητές χορού της Καλαμάτας που συναγωνίστηκαν επάξια με αθλητές άλλων πόλεων και χορών, κερδίζοντας διακρίσεις και πρωτιές, αλλά και το πολιτιστικό έργο των εκπαιδευτών χορού της Καλαμάτας, που
διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνική του ποιότητα, ενισχύοντας τον χαρακτηρισμό που προσδίδεται στην πόλη της Καλαμάτας ως ‘Πόλη του Χορού’. Τα αναλυτικά αποτελέσματα ανά κατηγορία μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα στο 4th Kalamata Dance Cup – Results

Την ζωντανή αναμετάδοση του διήμερου φεστιβάλ διαγωνισμού και τα σχόλιά του, μπορεί να βρει κανείς στην σελίδα Facebook της διοργάνωσης facebook.com/kalamatadancechallenge/ μέσω του τηλεοπτικού καναλιού DanceSport Live Tv.

Άκρως εντυπωσιακό ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ 4KDC2022 στο Gala. Μεγάλο χειροκρότημα απέσπασαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες χορευτές Με Αναπηρία της Dagipoli Dance & Co που άνοιξαν την αυλαία στην Τελετή Έναρξης Gala και μάγεψαν το κοινό με το χορόδραμα Exodus Plus, ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επέβαλλε στον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του παθητικού παρατηρητή, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του και να παλέψει με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του. Ο χορός ως έκφραση, Τέχνη και άθληση είναι για όλα τα μέλη της κοινωνίας μας και ο Σύλλογος-φορέας διοργάνωσης Dance Challenge με την υποστήριξη της ‘PolisArt’ Κοιν.Σ.Επ Καλαμάτας, αποσκοπεί στη ευρύτερη διάδοσή του.

Φαντασμαγορικές παραστάσεις Τέχνης και Πολιτισμού έδωσαν στο Gala και ορισμένα από τα εκπαιδευτήρια χορού της πόλης μας που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, με χοροθεάματα εμπνευσμένα από επίκαιρα κοινωνικά θέματα που μετέφεραν για άλλη μια χρονιά, μέσα από την τέχνη του χορού μηνύματα ειρήνης και αισιοδοξίας, ενώ το καλωσόρισμα των επαγγελματιών αθλητών μας και των προσκεκλημένων Διεθνών Κριτών και παραγόντων του φεστιβάλ έκανε τιμητικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμάτας με έναν άκρως εντυπωσιακό τρόπο και ο Δήμαρχος της πόλης μας κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, φανερά ενθουσιασμένος. Την Τελετή μπορούν να θαυμάσουν τηλεοπτικά όσοι δεν παραβρέθηκαν μέσα από το κανάλι μας στο Youtube  www.youtube.com/watch?v=HbhqawsCx8I

Τα σεμινάρια στο πλαίσιο του KDC, για αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα την επομένη του αγώνα, από καταξιωμένες επαγγελματίες χορού, στο κομμάτι του Lyrical Contemporary προσφέροντας γνώσεις στους λάτρεις του σύγχρονου χορού.

Η απόλαυση του κόσμου, η απίστευτη θετική ενέργεια των συμμετεχόντων και η ικανοποίηση των θεατών φάνηκε λίγο πριν τη λήξη του φεστιβάλ την Κυριακή που στο παρκέ της ‘Τέντας’ κατέληξε μια γιορτή χορού και πανηγυρισμού από αμέτρητους χορευτές μη
θέλοντας να αποχωριστούν την Καλαμάτα. Η θετική ανταπόκριση και η τεράστια αύξηση των συμμετεχόντων, και των συνοδών – θεατών που είναι λάτρεις της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, που με έντονα στοιχεία εξωστρέφειας προβάλλει το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Μεσσηνίας και προάγει τον χοροαθλητισμό ως μορφή εναλλακτικού Τουρισμού στη χώρα μας. Με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ), του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας καθώς και τη δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου η διοργάνωση του Διεθνούς Κυπέλλου χορού ‘Kalamata Dance Cup’ είναι μοναδική για την Πελοπόννησο, καθόσον διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνική της ποιότητα και τα πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα που εκπέμπει μέσα από την τέχνη του χορού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας Dance Challenge και τα μέλη του νιώθουν περήφανοι που κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό φεστιβάλ χορού με διαγωνισμούς χορού υψηλών προδιαγραφών αλλά και παραστάσεις τέχνης & πολιτισμού, που συμβάλλει στη διάδοση, εξέλιξη και αναβάθμιση του χορού στη χώρα μας, ελπίζοντας τις επόμενες χρονιές το International Kalamata Dance Cup να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και να καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του.

Ανανεώνουμε το χορευτικό μας αντάμωμα για το 2023 στην Καλαμάτα. Η επίσημη ημερομηνία θα ανακοινωθεί πριν τη λήξη του έτους.