Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Ανάβαση στο Λύκαιο όρος

Ο σύλλογός μας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, διοργανώνει ανάβαση στην κορυφή του Λύκαιου όρους ή ¨Αρκαδικός Όλυμπος¨. Ιερό μονοπάτι, Βωμός του Διός.

Η διαδρομή ξεκινάει από την Αμπελιώνα (840 μ.), στο σταυροδρόμι των νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, προχωρεί προς την ¨Τρανή Βρύση¨, ανηφορίζει ήπια, σε πλούσια σκιά, έως τον Άγιο Σώστη και μέσα από το χωριό σκαρφαλώνει στη δυτική πλαγιά του Λυκαίου.Αφού περάσει από την πηγή ¨Νερούλι¨, διασχίζει ένα μικρό οροπέδιο, με ερειπωμένα καλύβια και στο τέλος της διαδρομής ακολουθεί χωματόδρομο, μέχρι το τέμενος του Διός, όπου το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και οι βάσεις δύο κιόνων. Στην κορυφή, στον χώρο του βωμού του Διός, οδηγεί ένα ανηφορικό μονοπάτι λίγων δεκάδων μέτρων. Εκεί θα δούμε τα ίχνη των ανασκαφών που πραγματοποιούνται και θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα. Η επιστροφή θα γίνει από τα ίδια. Μετά την κατάβαση θα έχουμε χρόνο για φαγητό-καφέ στην Ανδρίτσαινα (17χλμ. Από την Αμπελιώνα). Το μονοπάτι εντάσσεται στο δίκτυο “Apollo trails”, ως το «Ιερό μονοπάτι».
Η Αμπελιώνα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς, αναρίθμητες φυσικές πηγές, λιθόστρωτα καλντερίμια και παλιά πετρόκτιστα σπίτια, τόπος καταγωγής του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012).
Ο Άγιος Σώστης είναι γραφικό χωριό στις δυτικές πλαγιές του Λυκαίου, το οποίο διασχίζει παραπόταμος της Νέδας.
Ο Βωμός του Δία: στην Ιερά των Αρκάδων Κορυφή, κατά την αρκαδική εκδοχή του μύθου, γεννήθηκε ο Δίας. Οι Αρκάδες ονόμαζαν και Όλυμπο το Λύκαιον και Κρητέα την Ιερά Κορυφή. Στην κορυφή αυτή υπήρξαν λατρευτικές δραστηριότητες ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. και συνεχίζονταν αδιαλείπτως μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.
ΧΛΜ: 13,8 Ώ.Π: 5.30 -6 Β.Δ Α+
●Αναχώρηση: με λεωφορείο ώρα 6:50 από τα ¨Περιβολάκια¨ στην Κόρινθο.
● Κόστος εξόρμησης: 20 ευρώ
● Αρχηγοί εξόρμησης:
Παναγιώτης Νικολόπουλος τηλ. 694 5635573
Κατερίνα Ζάρκου τηλ. 6980 438060
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς και στο τηλ. του Συλλόγου 2741 029970, Τετάρτη και Παρασκευή ώρες 20:00 έως 22:00.
●Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, μπατόν, ισοθερμικό – αντιϊδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια), νερό για μια μέρα.
● Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
● Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
● Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
● Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
● Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.

● Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).