Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κεφαλάρι – Ορεινή Κορινθία: Στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – VIDEO

Το χωριό Κεφαλάρι στα 850 μ. υψόμετρο, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στην Ορεινή Κορινθία. Απέχει 130 χλμ. από Αθήνα και από Πάτρα και 25 χλμ. από Κιάτο.

Ένας άγνωστος προορισμός για τους πολλούς, γνωστός όμως σε αυτούς που αγαπούν την ομορφιά της φύσης, τη ζωή σε αυτήν, την ηρεμία και την παράδοση. Το Κεφαλάρι της Ορεινής Κορινθίας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – Κυλλήνη, τόπου γέννησης του θεού Ερμή. Το Κεφαλάρι ή αλλιώς Ντούσια (ονομασία από το 1388) μέχρι το 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας με 1200 κατοίκους.



 

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια γραφική πλατεία, κάτω από τη σκιά ενός υπερ αιωνόβιου πλάτανου (άνω των 130 χρόνων) που δεσπόζει σε αυτήν. Δίπλα της, η πετρόκτιστη εκκλησία και ο παραδοσιακός ξενώνας Αρχοντικό Κεφαλάρι. Στο κάτω μέρος της πλατείας, η πέτρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά της να ρέουν εδώ και αιώνες. Κατεβαίνοντας το χωριό συναντάτε το παλιό πέτρινο σχολείο και λίγο πιο έξω από το χωριό την πηγή, από την οποία πήρε το όνομα του.

Από το Κεφαλάρι και συγκεκριμένα από τον ξενώνα της Ε.Ο.Φ. (μπαίνοντας στο χωριό υπάρχει ταμπέλα προς τα δεξιά), ξεκινάει μια πολύ ενδιαφέρουσα ορειβατική εξόρμηση (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες) προς τις κορυφές της Μικρής Ζήρειας, Χιόνι 2.117 μ., Ντουσιάς 2.086 μ., Ανώνυμη 2.082 μ. και Τσούμα 2.021 μ.

Ενδιαφέρον για το ορειβατικό κοινό και όχι μόνο είναι τα δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια, όπου το ένα οδηγεί στη Μεγάλη Σπηλιά και το άλλο στο οροπέδιο και στη κορυφή της Μικρής Ζήρειας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και το Σπήλαιο του Ερμή.

Michael Miller