Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα – Επεισόδια στο Σύνταγμα -VIDEO

Ολοκληρώνονται οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας για την πανελλαδική απεργία κατά της ακρίβειας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ακινητοποιημένα παραμένουν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ταξί, προαστιακός, ενώ ορισμένες ώρες θα γίνουν δρομολόγια από τραμ και ΗΣΑΠ.

Επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 13.30 το μεσημέρι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ενώ η πορεία βρισκόταν στο τέλος της, ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της αστυνομίας, που βρισκόταν κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.




 

Λόγω των συγκεντρώσεων σταδιακά έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Για την ώρα κλειστές παραμένουν η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Β. Αμαλίας από τη Σόλωνος και κάτω και η Πειραιώς από την Ιερά Οδό.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις παίρνουν μέρος και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε από τις 10:30 στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των συνδικαλιστών.

Στο Σύνταγμα συνάντησαν και τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

“Τέρμα πια στην σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά”, “Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών”, “Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση κι αγώνας, η μόνη επιλογή”, φωνάζουν οι απεργοί.

Στην πανελλαδική απεργία παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του τόνισε: “Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος”.

Στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων ήταν από τις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Πώς λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμμένουν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή, είτε με στάσεις εργασίας είτε με 24ωρη απεργία.

Μάλιστα με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, την Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία και “καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022” δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεν ισχύει ο δακτύλιος
Δεν θα ισχύσουν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Χωρίς πλοία σήμερα
Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις 9 Νοεμβρίου όπως αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΠΝΟ.

Στην απεργία θα συμμετέχουν τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την 00.01 της Τετάρτης 09-11-2022 και λήξη την 24.00 ώρα της ίδιας ημέρας.

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία σε όλα τα MME
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημεριδών Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Η απεργία θα ξεκινήσει στις 05.00 π.μ. της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου έως τις 05.00 π.μ. της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Απεργούν και οι επαγγελματίες της εστίασης
Στην γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου την Τετάρτη, συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση η “ΠΟΕΣΕ συμμετέχει στο κάλεσμα της ΓΣΕΒΕΕ για συμμετοχή στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00πμ και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή”.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αντίστοιχες τοπικές συγκεντρώσεις θα διοργανωθούν και στην περιφέρεια.

Πηγή: thetoc.gr