Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Έως και 43% πάνω η τιμή του ελαιολάδου – Αυξήσεις σοκ -VIDEO

Αυξήσεις που στο ράφι κάνουν απλησίαστο το ελαιόλαδο, με τους καταναλωτές να καταφεύγουν στην αναγκαστική λύση της μείωσης της ποσότητας που καταναλώνουν.

Οι καταστηματάρχες παρακολουθούν την στροφή σε μικρότερες συσκευασίες και οι παραγωγοί πουλάνε τελικά ακριβότερα αλλά έχουν αυξηθεί τόσο τα κόστη που είναι και αυτοί χαμένοι.



 

Αυξήσεις σοκ
Από το χωράφι στο ράφι τα πάντα έχουν αυξηθεί. Οι τιμές των καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα, τα μεροκάματα των εργατών, οι τιμές του ελαιοτριβείου, οι συσκευασίες.

Στο ράφι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που είχε τον Σεπτέμβριο 5.30€ έφτασε ήδη τα 5.90. Άλλη μάρκα πάλι στο ένα λίτρο, από τα 5.70 πλέον πωλείται στα 6.65€, ενώ άλλη μάρκα, από 6.85€ στα 7.94€. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από 5.95€ μόλις τον Οκτώβριο έφτασε στα 8.55€.

Αυξήσεις και στο πυρηνέλαιο
Ακόμα και στο πυρηνέλαιο το επονομαζόμενο και ελαιόλαδο των φτωχών που λόγω κρίσης γίνεται η επιλογή πολλών καταναλωτών, οι τιμές έχουν απογειωθεί.

Από 4.69€ (10/22) στα 6.65€

Από 4.47€ (09/22) στα 4.72€

Αύξηση έως: 41.8%

Πανάκριβο παραμένει το ελαιόλαδο ακόμα και στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τις τιμές στις αλυσίδες, του φτηνότερου ελαιόλαδου του καλαθιού να είναι:

Από 5.55 – 7.26€ / λίτρο

Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να ανέβουν και άλλο στο ελαιόλαδο καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές, περίοδος που η ζήτηση αυξάνεται. Από την άλλη, οι ειδικοί σημειώνουν πως η αγορά χύμα λαδιού από μη πιστοποιημένους εμπόρους μπορεί να έχει πολλούς κίνδυνους.

megatv.com