Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Π. Κουρουμπλής: Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου -VIDEO

Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με τις ελλείψεις και την κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «όλο και περισσότερο εντείνεται το φαινόμενο της απουσίας εκατοντάδων φαρμάκων από τα φαρμακεία, πολλά εκ των οποίων είναι άμεσης χρήσης για τους ασφαλισμένους.



 

Η κατάσταση αυτή, έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ασθενείς, ενώ η απουσία αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε αγορά πιο ακριβών σκευασμάτων». Όπως ανέφερε στην κατατεθείσα ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής «σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος περίπου 400-500 φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη στην χώρα μας».

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι «το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό, γεννιέται λόγω της λειτουργίας της περίφημης παράλληλης αγοράς. Είναι γνωστό ότι η φαρμακοβιομηχανία διακινεί κυρίως τα φάρμακα μέσω των φαρμακαποθηκών. Επίσης γνωστό είναι, ότι οι φαρμακαποθήκες μέσα από την διαδικασία της παράλληλης αγοράς, εξάγουν πάρα πολλά φάρμακα που θεωρούνται φτηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού που έχουν μεγαλύτερη τιμή. Έτσι και στον τομέα του φαρμάκου η κερδοσκοπία καλά κρατεί». Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι «η φαρμακοβιομηχανία δεν τηρεί, όπως φαίνεται, την υποχρέωσή της να έχει αποθήκες φαρμάκου για τρεις μήνες και δεν αυξάνει κάθε έτος τις εισαγωγές φαρμάκων στη Ελλάδα κατά 25%, ως οφείλει». Επίσης, σημείωσε ότι «οι φαρμακαποθήκες υποκύπτουν στον πειρασμό των υπερκερδών δεδομένου ότι ενώ το χονδρεμπορικό τους κέρδος είναι 4,7%, τα κέρδη τους λόγω των εξαγωγών μέσω της παράλληλης αγοράς κυμαίνονται από 50-80%».

Ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας, τόνισε ότι «επειδή αρέσκεστε να αναφέρεστε στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ,σας θυμίζω ότι την άνοιξη του 2015, ως αρμόδιος Υπουργός Υγείας, επειδή και τότε είχε προκύψει ανάλογο ζήτημα, απαγόρευσα τις παράλληλες εξαγωγές για ένα χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα με την οικονομική εισαγγελία και την επιθεώρηση του υπουργείου, ασκούσαμε καθημερινό έλεγχο σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Λουράντο με συνέπεια να μην λείψει κανένα φάρμακο, ακόμα και στην περίοδο των capital controls. O κ. Κουρουμπλής προέτρεψε τον Υπουργό σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τουλάχιστον 8 μήνες, ενώ σε ότι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «πρέπει σε συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων να πιεστούν οι πολυεθνικές του φαρμάκου για να παράξουν στην Ελλάδα, τα φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα που θέλουν να αποσύρουν, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει τεχνογνωσία, υψηλού επιπέδου ερευνητικά κέντρα και αξιόλογους επιστήμονες». Τέλος, ο βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό, σε τί μέτρα θα προβεί για να αποκατασταθεί η επάρκεια σε φάρμακα που η απουσία τους οφείλεται σε τεχνητή έλλειψη.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή, ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πράγματι έλλειψη φαρμάκων, με το πρόβλημα να εντοπίζεται αφενός σε φαινόμενα παράλληλων εξαγωγών, αφετέρου στην απουσία πρώτων υλών και την απροθυμία παραγωγής φαρμάκων χαμηλού κόστους». Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «ο ΕΟΦ προέβη σε απαγόρευση εξαγωγών για 79 φάρμακα και σύντομα θα προβεί σε επικαιροποίηση αυτής της λίστας. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων, με τις ελλείψεις αυτή τη στιγμή να αφορούν εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, γιατί η υγεία του Ελληνικού λαού και το αίσθημα επάρκειας φαρμάκων ιδιαίτερα σε ασθενείς πολίτες είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα».