Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγορεύεται το ΜΙΝΙΦΟΥΣΤΟΦΟΡΕΙΝ και το ΟΦΡΥΟΒΛΕΦΑΡΟΓΡΑΦΕΙΝ

Χρύσα Κακατσάκη

H Χούντα εκτός του ότι κατάργησε τις εκλογές και τις πολιτικές ελευθερίες, εκτός από τις συλλήψεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια, επέβαλε και μια σειρά από απαγορεύσεις και περιορισμούς που αφορούσαν καθέναν που ξεστράτιζε από τον ίσιο δρόμο. Η ομοφυλοφιλία πχ κατατασσόταν στις γενετήσιες ανωμαλίες και στις πιθανές αιτίες για εγκληματική πράξη. «Αι φορούσαι ανδρικήν περισκελίδα έχουσι λεσβιάζουσαν ροπήν». Κατά τον Παττακό οι μίνι φούστες εμπόδιζαν την παραγωγικότητα, γιατί οι άνδρες κοίταγαν τις γυναίκες και δεν έκαναν τη δουλειά τους. Οι περισσότερες απαγορεύσεις είχαν βέβαια στόχο τη νεολαία, με ειδικές διατάξεις για την εμφάνιση, την ψυχαγωγία κλπ . «Απαγορεύεται το θαμίζειν εις κέντρα κακόφημα, το ΣΥΣΦΑΙΡΙΖΕΙΝ, (ομαδικά παιχνίδια στα σφαιριστήρια) το ΒΩΜΟΛΟΧΕΥΕΣΑΘΑΙ μετά πολιτών και το ΣΥΝΟΜΠΡΕΛΙΖΕΣΘΑΙ ( να συστεγάζονται δυο άτομα κάτω από μια ομπρέλα) ».Το αποκορύφωμα βέβαια της γελοιότητας τόσο σε περιεχόμενο όσο και στην κακοποίηση της γλώσσας ήταν ο εσωτερικός κανονισμός των Παιδαγωγικών Ακαδημιών. «Των εριτίμων κυριών και δεσποινίδων, η ατιμέλεια προκαλεί αποστροφήν. Ούτω, έτι πλέον το καπνίζειν υπό των γυναικών, το ΜΙΝΙΦΟΥΣΤΟΦΟΡΕΙΝ, το ΟΦΡΥΟΒΛΕΦΑΡΟΓΡΑΦΕΙΝ (βαψιμο των ματιών) σκορπίζουν αηδίαν, διότι το Εκπαιδευτήριον δεν είναι αίθουσα ντιορικών επιδείξεων αλλά ιερά Κιβωτός θείων λειτουργημάτων».

Στο διασωθέν ποινολόγιο του Γυμνάσιου Νεάπολης Λακωνίας περιλαμβάνονται διάφορες αστείες ποινές. Ενα αγόρι αποβάλλεται γιατί έκανε ποδήλατο, ένα κορίτσι ακολουθεί την ίδια τύχη επειδή αγόρασε τη φωτογραφία του αγαπημένου της ηθοποιού από το περίπτερο, δυο αγόρια περνούν από ανάκριση γιατί γεύτηκαν μανταρίνια από ξένη μανταρινιά.

Επιμύθιο: Όλα απαγορεύονταν, εκτός από τους χαφιέδες. Απέναντι σε όλα αυτά, πρόσωπα, μάτια και στόματα σε σχήμα του τραγουδιού «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κλείστηκαν για τρεις μέρες στο Πολυτεχνείο. Τη συνέχεια την ξέρουμε …