Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Το “πόρισμα Πικραμένου” διαλύει το Πρωτοδικείο Κορίνθου. Η ανακοίνωση του ΔΣΚ στη Βουλή

Σύμφωνα με το «Πόρισμα Πικραμένου», το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου και το Διοικητικό Εφετείου Τριπόλεως απαξιώνονται πλήρως και μετατρέπονται σε Δικαστήρια τηλεματικής, ενώ συγχωνεύεται η Εφετειακή Περιφέρεια Τρίπολης με την Εφετειακή Περιφέρεια Πάτρας, υποβαθμίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, τη στιγμή που τα Δικαστήρια είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένα και υποστελεχωμένα.



 

Για τους παραπάνω λόγους, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δικηγόρος, Γ. Ψυχογιός, κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας (ΔΣΚ), που εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στις παραπάνω σχεδιαζόμενες αλλαγές για τον «Δικαστικό Καλλικράτη» αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας. Για όλα τα παραπάνω αποφάσισε απόχη των μελών του από τα καθήκοντά τους.

Ο κ. Ψυχογιός με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, στηρίζει τα καθόλα δίκαια αιτήματα των δικηγόρων της Κορίνθου και ζητά από τον Υπουργό άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της πλήρους λειτουργίας του Πρωτοδικείου Κορίνθου και όχι την απαξίωσή του, καθώςκαι την διασφάλιση των δικαιωμάτων δικηγόρων και πολιτών της Κορινθίας για επαρκή πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθεί η Αναφορά  αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον  κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 

Θέμα: «Έντονη διαμαρτυρία και παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου για το «Πόρισμα Πικραμένου» και τα οφειλόμενα από τη Νομική Βοήθεια»

 

Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δικηγόρος, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά την Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας (ΔΣΚ), σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου σε έκτακτη  συνεδρίασή του, εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στη σχεδιαζόμενη Χωροταξία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και τη δημιουργία Νέου Δικαστικού Χάρτη σύμφωνα με το «Πόρισμα Πικραμένου».

Ο ΔΣΚ διαμαρτύρεται ότι με το ανωτέρω προτείνεται – μεταξύ άλλων Διοικητικών Δικαστηρίων – η μετατροπή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κορίνθου και του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως σε Δικαστήρια τηλεματικής, καθώς  και η συγχώνευση της Εφετειακής Περιφέρειας Τρίπολης με την Εφετειακή Περιφέρεια Πάτρας, αποφασίζοντας για τους παραπάνω λόγους στοχευμένη αποχή των Μελών του από τα καθήκοντά τους.

Σημειώνουν δε πως για το σοβαρότατο αυτό θέμα θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ θα συντονιστεί η έντονη κοινή  αντίδραση με τα Διοικητικά Συμβούλια των υπόλοιπων Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επιπλέον το Διοικητικό Συμβούλιο  εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη και άνευ δικαιολογίας καθυστέρηση στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και εναρμονιζόμενο με την από 5/11/2022 απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε: α) την αποχή των Δικηγόρων Μελών του από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και (β) τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας από την 22/11/2022 έως και την 31/12/2022, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά για τα παραπάνω.

Συν. Η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ.Κ

 

Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

       ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ