Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Αποθήκη μαύρου χρήματος οι θυρίδες της παπαδιάς -VIDEO

Μέσω των θυρίδων που διατηρούσε στις τράπεζες, η Σταματία Γεωργαντή διακινούσε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με τα οικονομικά πεπραγμένα του πατέρα Αντώνιου και της παπαδιάς, να σοκάρουν την κοινή γνώμη. 

Οι αποκαλύψεις έχουν φέρει στο φως πράξεις και κινήσεις, που βρίσκονται σε αντίθετη πλευρά με την εικόνα της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο μόνος σκοπός του ιδρυτή και της πρώην προέδρου του ΔΣ της «Κιβωτού» ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για προσωπικό όφελος.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δεν υπήρχε καμία εκμετάλλευση των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία της «Κιβωτού» από δωρεές, αν και κάποια θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Κεντρικό συμπέρασμα της Αρχής φαίνεται πως είναι ότι, η τραπεζική θυρίδα που κινούσε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος, για προσωπικούς σκοπούς.

Αν και η θυρίδα ήταν στο όνομα της «Κιβωτού», κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενό της. Έτσι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα τοποθετούσαν εκεί τα χρήματα και ανάλογα με το αν υπήρχε ανάγκη, τα τοποθετούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος παράλληλα, δέχεται οχλήσεις από ανθρώπους που είχαν βάλει ως συνδικαιούχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα μέλη της «Κιβωτού», προκειμένου να λαμβάνουν από εκεί ποσά. Λόγω της έρευνας, οι λογαριασμοί αυτοί έχουν «σφραγιστεί» και αναζητείται λύση για να μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους οι κύριοι δικαιούχοι.

Μετά μανίας κυνηγούσαν τις κηδείες οι άνθρωποι της δομής
Ένα άλλο στοιχείο που αποκαλύφθηκε, δίνει μία εικόνα για το πως η δομή μάζευε χρήματα από δωρεές.

Σε κάθε κηδεία που γινόταν στην Αθήνα, υπήρχε «κουτί» για δωρεές υπέρ ιδρυμάτων. Από αυτά τα 5 ήταν της «Κιβωτού του Κόσμου», γιατί ήταν δημοφιλής η δομή.

Κατά μέσο όρο σε κάθε «κουτί» συγκεντρώνονταν 300 ευρώ, και το ποσό ήταν μεγαλύτερο εάν ο νεκρός ήταν κάποιος καλλιτέχνης ή άλλο γνωστό πρόσωπο, υπολογίζοντας πως στην «Κιβωτό του Κόσμου» κατέληγαν από κηδείες καθημερινά 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Επισημαίνεται πως δεν δίνονταν αποδείξεις για αυτές τις δωρεές αυτές και πως μερικές φορές έγραφαν το όνομα του δωρητή και το ποσό στον φάκελο με τα χρήματα που ρίχνονταν στο κουτί.

Χάριζαν ρούχα στη δομή κι εκείνοι τα πουλούσαν σε έμπορους
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να κατέληγαν πολλές από τις δωρεές πολιτών για τα παιδιά της «Κιβωτού», με το κατάστημα ρούχων να μην είναι σε μεγάλη απόσταση από τα δύο κτίρια που διατηρούσε η δομή στην ευρύτερη περιοχή.

Στελέχη της δομής μεταπωλούσαν τα ρούχα των δωρεών των πολιτών που προορίζονταν για τα παιδιά και μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πουλούσαν μέσα σε κούτες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάθε κούτα με ρούχα ανάλογα με το περιεχόμενο κοστολογούνταν από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ, με τα χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες συγκεκριμένων προσώπων και όχι φυσικά στα ταμεία της ΜΚΟ.

megatv.com