Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλενα Κονομόδη: Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δομών απασχόλησης

Της Έλενας Κονομόδη*

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία τα θέματα που αφορούν τα παιδιά έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην ατζέντα του κράτους. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει την ανεπάρκεια της και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο κομμάτι.

Συγκεκριμένα δεκάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ  λόγω της ολιγωρίας της Κυβέρνησης να πληρώσει στις δομές έστω ένα ευρώ από τα vouchers τα οποία δικαιούνται οι οικογένειες τους.



Παρά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα που θα ανέκυπτε ο αρμόδιος φορέας από το καλοκαίρι δεν έχει αποδώσει σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές τα χρήματα που αντιστοιχούν σε κάθε παιδί. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα αυτό ΄θα έχει ως αποτέλεσμα  χιλιάδες παιδιά να μην μπορούν απασχοληθούν σε ώρες που κατά κύριο λόγο είναι εργάσιμες για τους γονείς τους αλλά και οι παιδαγωγοί να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών έχει εκφράσει την αγωνία της για το πόσο ακόμη μπορεί να επωμιστεί το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος για τη φύλαξη των παιδιών χωρίς καμία είσπραξη από τα χρήματα των vouchers.

Σε αυτό το ήδη πολύ σοβαρό και λεπτό ζήτημα έρχεται να προστεθεί και ο εμπαιγμός του Υπουργείου, το οποίο ενώ άφησε 80.000 παιδιά με πλήρεις αιτήσεις εκτός ΚΔΑΠ υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει άλλες 10.500 θέσεις κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Την ίδια ώρα ανεπίσημα από πλευράς Υπουργείου οι ευθύνες επιρρίπτονται στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα που αρνείται να υπογράψει αφήνοντας κατ’ ουσία έκθετους όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το πρόβλημα αφορά τα παιδιά- μια από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε το πρόβλημα και οι αρμόδιοι φορείς να το επιλύσουν μακριά από τις γνωστές γραφειοκρατικές δικαιολογίες και κολλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά και τη σχετική ανακοίνωση της Θεανώς Φωτίου- αναπληρώτριας Τομεάρχη κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, θα φέρει το θέμα στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις αλλά και κυρίως λύση/διασφάλιση ότι οι σταθμοί και οι υπόλοιπες δομές θα πληρωθούν ώστε να μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους τους και να μην αφεθούν ακάλυπτες χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενοι στο δρόμο.

*Η Έλενα Κονομόδη είναι Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω,
Μέλος Συντονιστικού Τμημ. Κοιν. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ