Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Φαρμακοποιοί: Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για ιώσεις

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι ενώ είμαστε στην καρδιά της εποχής των ιώσεων, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, παιδικά και όχι μόνο σιρόπια για τον βήχα και άλλα κρίσιμα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται, συμβουλεύουν τους γονείς ακόμα και να αραιώνουν τα φάρμακα των ενηλίκων για να τα χορηγούν στα παιδιά. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια εξωνοσοκομειακά.



 

«Έχουμε ελλείψεις σε αντιβιώσεις, σε κάποια φάρμακα για πίεση, κάποια για χοληστερίνη. Γενικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Έρχονται με συνταγές για αντιβίωση, για παιδάκια σιρόπια, augmentin οτιδήποτε και δεν έχουμε» λέει στο newsit.gr φαρμακοποιός και συμπληρώνει ότι «δεν έχουμε ούτε γενόσημα». Όσον αφορά στο τί τους λένε οι εταιρείες για τις ελλείψεις, μας εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

«Από που να σας ξεκινήσω;» μας αναφέρει μία άλλη φαρμακοποιός εξηγώντας ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα. Αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά. Τώρα που είναι σε έξαρση και οι ιώσεις δεν έχουμε σιρόπια για βήχα, μέχρι και οι φυσιολογικοί όροι για τα παιδιά είναι σε έλλειψη. Αναγκαζόμαστε να λέμε στους γονείς να αραιώνουν τα δικά τους φάρμακα (των ενηλίκων) για να τα δίνουν στα μικρά τους. Γενικά έχουμε θέμα με όλα αυτά που είναι για το κρύωμα». Μάλιστα προς μεγάλη μας έκπληξη, αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr, ότι «μέχρι και οι σερβιέτες είναι σε έλλειψη. Ειδικά το τελευταίο δίμηνο το βλέπουμε αυτό το χάλι».

Πηγή: newsit.gr