Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, Proud Farm !

Ύμνος στην αγροτική επιχειρηματικότητα ήταν η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη, 14/12/2022, στις 20.30 με φιλοξενούμενο τον κ Νίκο Κολτσίδα (info@proudfarm.gr) της «Proud Farm» και οργανώτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφο, Μενίδι) γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής.

Στην πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν (κατά αλφαβητική σειρά) οι: κ Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Βοιωτία), κ Γιώργος Κιόσσης (Ζάρκος), κ Νικόλαος Κολτσίδας (Κοζάνη), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), κ Γιάννης Κοντογιάννης (Αχαρναί Αττικής), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή), κ Αργύρης Μπαϊραχτάρης (Τύρναβος), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα Αττικής), κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία), κ Θεόδωρος Σπανός (Τρίκαλα) με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus), ενώ παρακολουθούσαν και υπέβαλαν ερωτήσεις μέσω facebook πάνω από 500, και μπορούν να το δουν οποτεδήποτε στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/522171086519978.



 

Ο κ Νίκος Κολτσίδας, εκπροσωπώντας την ΙΚΕ «PROUD FARM», από τον Άγιο Δημήτριο, 50100 ΚΟΖΑΝΗ (6907491821, info@proudfarm.gr, www.proudfarm.gr) περιέγραψε μέσω της ποικιλίας δραστηριοτήτων της Proud Farm την επόμενη γενιά της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Τα μέλη της πολυμετοχικής Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας «PROUD FARM» είναι αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών στην κτηνοτροφία, έχουν τις δικιές τους κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και η ΙΚΕ «PROUD FARM» συστάθηκε για να δημιουργήσει μια «Θερμοκοιτίδα Κτηνοτροφίας» … Συγχαρητήρια!

Η κύρια δραστηριότητα της «PROUD FARM», είναι η «Θερμοκοιτίδα κτηνοτροφίας», που έχει αναπτυχθεί πλήρως σήμερα, και είναι να διαμορφώσει ένα κτηνοτροφικό πάρκο, με στάβλους προς ενοικίαση, για 120-200 αιγοπρόβατα ο κάθε ένας, για τρία (3) χρόνια, σε νέους/νέες κτηνοτρόφους, ώστε να ξεκινήσουν την επιχειρηματική κτηνοτροφική τους δράση. Το κτηνοτροφικό πάρκο διαθέτει επαρκείς βοσκήσιμες γαίες πέριξ των στάβλων. Ο χώρος εξασφαλίσθηκε συμβολαιακά για 35 χρόνια από την φιλοξενούσα Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Οι εγκαταστάσεις (στάβλοι) και οι εξοπλισμοί, έγιναν με χρηματοδότηση της «PROUD FARM» από τον Αναπτυξιακό Νόμο και με δικό της επιχειρηματικό σχέδιο και κεφάλαια.

Εξ ίσου σημαντικός στόχος της «PROUD FARM» είναι η υποστήριξη των κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στην θερμοκοιτίδα με προσφορά πληροφοριών, ενημέρωση για καινοτομίες και επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Από όσα ακούστηκαν στην συζήτηση της 14/12/2022 καταλάβαμε ότι η «PROUD FARM» δεν αρκείται σε διαδικασίες real estate και επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά συμμετέχει στην δημιουργία καινοτομιών, στην πιλοτική εφαρμογή νέων γνώσεων και στην συνεργιστική διάδραση με τα κέντρα έρευνας και παραγωγής γνώσης.

Επίσης, η «PROUD FARM» δεν περιμένει να έλθουν πιθανοί «ενοικιαστές» νέοι/νέες κτηνοτρόφοι, αλλά αναζητεί νέους κτηνοτρόφους και ακόμα καλύτερα: δημιουργεί νέους κτηνοτρόφους από την τεράστια «δεξαμενή» ανέργων ή/& αστέγων οι οποίοι ήδη έχουν εντοπισθεί σε οργανωμένες δομές.

Η «PROUD FARM» έχει συστήσει μη κερδοσκοπική Ενεργειακή Κοινότητα για να εξασφαλίσει μηδενικού κόστους ενέργεια.

Για να είναι κοντά στις εξελίξεις η «PROUD FARM» μετέχει στο cluster καινοτομίας InnoFa, δημιουργώντας καινοτομίες στην κτηνοτροφία και τροφοδοτώντας με πραγματικά στοιχεία από τις εκμεταλλεύσεις των συνεργαζομένων στάβλων το δίκτυο, προάγοντας νέες έρευνες.

Πρόσφατα στην «PROUD FARM», εφαρμόζουν την αξιοποίηση του μαλλιού, από την επιβαλλόμενη κουρά των προβάτων, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού που εξοικονομεί τουλάχιστον 35% του απαιτούμενου νερού στην άρδευση, αλλά ταυτόχρονα διαχέοντας τα χρήσιμα στοιχεία του μαλλιού στο έδαφος (άζωο κλπ). Η νέα δραστηριότητα ονομάζεται Ferti Wool. Η κουρά επιβάλλεται για την ευζωία των προβάτων, αλλά κατάντησε πρόβλημα για την κτηνοτροφία καθώς έσπασε η κυκλική οικονομία που το χρησιμοποιούσε για ύφανση. Η νέα χρήση είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική. Τα πέλλετς που δημιουργούνται από το μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην ανθοκομία και στα λουλούδια των κήπων.

Οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν διότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της «PROUD FARM» δεν περιορίζεται μόνο σε καθαρά οικονομικές-επιχειρηματικές δράσεις, αλλά όπως δήλωσε ο κ Νίκος Κολτσίδας, ασχολούνται συστηματικά για την προαγωγή της χρησιμότητας της οικογενειακού μεγέθους κτηνοτροφίας στην σύγχρονη κοινωνία και της συμβολής της ελληνικής κτηνοτροφίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος και στην φροντίδα του περιβάλλοντος της Ελλάδος μας και του πλανήτη γη.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής το 2021 προσδιόρισε το ΟΡΑΜΑ 2040 που το υπέβαλλε τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στην ΕΕ, και το 2022 συμμετείχε στην διαμόρφωση του «ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040». Το Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040 αποτελεί πλέον την «πυξίδα» όλων των επιλογών της Ευρ. Επιτροπής.

Οι προτεραιότητες για το 2040 περιλαμβάνουν με σειρά προτεραιότητας (1) την σταθερή χρήση γης (αδειοδότηση στάβλων, ορισμός βοσκοτόπων), (2) τα Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας για επιχειρηματίες αγρότες και (3) την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Σε όλα απαντά εξαιρετικά αποτελεσματικά η «Θερμοκοιτίδα Κτηνοτροφίας» της ΙΚΕ «PROUD FARM».

Το επιστέγασμα των περισσοτέρων από 200 δημοσίων διαδικτυακών συζητήσεων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι) με την συζήτηση της 14/12/2022 για την «θερμοκοιτίδα κτηνοτροφίας- PROUD FARM», ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους που συμμετείχαν, και σε όσους θα το δουν στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/522171086519978, στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, Proud Farm ! … Ευχαριστίες στον κ Νίκο Κολτσίδα.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις κάθε Τετάρτη στις 20.30 περιλαμβάνουν μια μορφή απολογισμού την Τετάρτη, 21/12/2022, την συζήτηση με την Κατευθυντήρια Επιτροπή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής την Τετάρτη, 11/1/2023, και την ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ για το νέο έτος την Τετάρτη, 18/1/2023, στις 20.30 υβριδικά, δηλαδή τόσο διαδικτυακά, όσο και με φυσική παρουσία στο Μενίδι.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus