Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο στη Λακωνία: 5,15 σε Μεταμόρφωση και Αγ. Αποστόλους, 5,50 στη Βορδόνια

Σε μια ακόμα πράξη πώλησης προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας.

Την πράξη επιβεβαίωσε μιλώντας στον agrotypos ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης, κάνοντας λόγο για σημαντική ποσότητα ελαιολάδου, η οποία πωλήθηκε. Το συγκεκριμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας έπιασε 5,15 ευρώ το κιλό και κατέληξε σε Ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως προορίζεται για εξαγωγή. 

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ενημέρωσε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου με ανακοίνωσή του πως η ποσότητα ελαιολάδου, που είχε διαθέσιμη προς πώληση στις δεξαμενές του ΑΣ μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2022, πωλήθηκε στην εταιρεία Alta Maremma στην τιμή των 5,15 ευρώ ανά κιλό και θα θεωρηθεί για τους παραγωγούς ως έσοδο του 2022.

Με 5,20 παίρνει το ελαιοτριβείο Χελιώτη

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ελαιοτριβείο Χελιώτη, θα πληρώνει το ελαιόλαδο στους παραγωγούς με τιμή 5,20 ευρώ το κιλό και το ελαιόλαδο από Καλαμών 4,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι τιμές αυτές ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος.

Με τιμή 5,50 το βιολογικό ελαιόλαδο Αθηνοελιάς στον Συνεταιρισμό Βορδόνιας

Σημαντική εξέλιξη είχαμε όμως και στη περιοχή της Βορδόνιας, ενός χωριού ορεινού με ελαιοπαραγωγή, στους πρόποδες του Ταΰγετου. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας έκλεισε συμφωνία για πώληση μεγάλης ποσότητας βιολογικού ελαιολάδου με Αμερικανική εταιρεία που ανήκει σε Έλληνα και με την οποία έχει συνεργασία για πολλά χρόνια, στην τιμή των 5,50 ευρώ ανά κιλό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Καλομοίρης, την τιμή αυτή θα την πάρει καθαρή ο παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 85% της ποσότητας που προβλέπει η συμφωνία αφορά ελαιόλαδο από ποικιλία Αθηνοελιά. Στην περιοχή την συγκεκριμένη υπάρχει καλή παραγωγή φέτος και το χωριό αναμένει γύρω στους 300 τόνους ελαιόλαδο φέτος.