Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος: Ποιο ήταν το παιδί του λαού

Πέθανε 89 ετών ο σπουδαίος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος. Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείτο από προβλήματα υγείας. Το «παιδί του λαού», είναι γνωστός στο κοινό, νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είχε προβλήματα με την καρδιά του.

Πριν λίγες μέρες, η κατάστασή του παρουσίασε βελτίωση και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη, η καρδιά του, όμως, τον πρόδωσε στις 22 Ιανουαρίου, όταν και άφησε την τελευταία του πνοή.
 

Κατάφερε να μπει, μέσω της καριέρας του, στα σπίτια όλης της Ελλάδας, αφού ως ηθοποιός αντιπροσώπευε το πρότυπο του «λαϊκού παιδιού» που, παρά τα χτυπήματα της μοίρας δεν έχανε ποτέ το φιλότιμο, την ακεραιότητα και την ανθρωπιά του. Για αυτό και ο θάνατός του προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση.

Εκτός από την υποκριτική, όμως, τον είχε κερδίσει και το τραγούδι, κυρίως για τις ανάγκες των ταινιών, ενώ ερμήνευσε κυρίως τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννπούλου.

Ποιος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος

Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου 1934. Ήταν παιδί Πόντιων προσφύγων και μεγάλωσε φτωχικά κυρίως μαζί με τη μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και ψαράς, ενώ η ιδιότητά του ως αντιστασιακός, τον ανάγκαζε να απουσιάζει από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ, αλλά εκτός από τον αθλητισμό, λάτρευε και το διάβασμα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αν και ηθοποιός του θεάτρου από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.

Το 1970 ίδρυσε τον δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα.

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, μετά από απουσία 24 ετών, ήταν το 1995 στην ταινία Με τον Ορφέα τον Αύγουστο του Γιώργου Ζερβουλάκου.

Ο φίλος και οικογενειάρχης Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την επίσης ηθοποιό, Ελένη Καρπέτα ενώ ο δεύτερος με την Εριφύλη Ξανθοπούλου.

Επίσης διατηρούσε αδελφική φιλία με τον συνάδελφο και κουμπάρο του Ανέστη Βλάχο που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021.

Ο θάνατος του Ανέστη Βλάχου με τον οποίο τον συνέδεαν κοινές μνήμες από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν καταλυτικός για την ψυχολογία του.

πηγή: ieidiseis.gr