Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Κική… ή την Κοκό

«Από την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω» είναι το «θρίλερ» που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στον Αρειο Πάγο με την απόφαση για τους πλειστηριασμούς. Η υπόθεση αφορά πάνω από 600.000 σπίτια που βρίσκονται στα χέρια των διαφόρων funds και δεν έχουν ακόμα πλειστηριαστεί, επειδή οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται τη νομοθεσία του 2003 για τα δάνεια των τραπεζών, που δεν αποδίδει ρόλο διάδικου σε αυτά τα κοράκια.



Το 2015 όμως η νομοθεσία άλλαξε, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον μπορούν να πλειστηριάζουν κανονικά τα σπίτια που περνούν στην κατοχή τους από τις τράπεζες. Αν – όπως όλα δείχνουν – υπερισχύσει στο δικαστήριο η δεύτερη άποψη, ένας τεράστιος αριθμός σπιτιών θα πάρει σιγά – σιγά τον δρόμο προς τον πλειστηριασμό, με κίνδυνο να αλλάξουν χέρια.

Βέβαια, ο εκβιασμός που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν προέκυψε τώρα. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε βάρος της κατοικίας, που επιδεινώνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αυτή η νομοθεσία κάνει τις τράπεζες και τα κάθε είδους κοράκια ακόμα πιο επιθετικά, προκειμένου να σβήνουν από τους ισολογισμούς τους «κόκκινες» εκκρεμότητες, όπως επιτάσσει άλλωστε και η «συμμόρφωση» της χώρας με τα προβλεπόμενα για την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα». Εν ολίγοις, οι 600.000 ιδιοκτήτες σπιτιών που από πάνω τους κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών κινδυνεύουν με «ανθρωποθυσία», στον βωμό της εξασφάλισης φτηνότερου χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο χέρι τους είναι να βάλουν εμπόδια, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους, που με συνέπεια δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

rizospastis.gr