Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υποχωρούν οι αγρότες – Στους δρόμους με τρακτέρ σε όλη τη χώρα

Παρά την επιχείρηση αυταρχισμού, τρομοκράτησης και καταστολής ενάντια στους αγρότες τα τρακτέρ παραμένουν στο μαζικό μπλόκο που έχει στηθεί έξω από την Καρδίτσα. Η κυβέρνηση χθες   έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών, ωστόσο  οι αγρότες παράμειναν στις θέσεις τους.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από κάθε χωριό και ανακοινώθηκε ότι το μπλόκο θα στηθεί κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας. Παράλληλα κάθε μέρα θα γίνονται αποκλεισμοί του Ε65, ενώ σε νέες Γενικές Συνελεύσεις θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.



 

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν συντονισμένες πολύμορφες δράσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας.

Μια βδομάδα συμπλήρωσαν οι αγρότες από τα χωριά της Εδεσσας στο μπλόκο του Μεσημερίου, ενισχύοντας καθημερινά την παρουσία τους. Στην πλειοψηφία τους είναι κερασοπαραγωγοί που παλεύουν για την επιβίωσή τους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους καταστράφηκε την περίοδο της συγκομιδής και όση κατάφεραν να μαζέψουν, οι έμποροι τους την πήραν κοψοχρονιά και πολύ κάτω του κόστους.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι. Μέσα από περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν την ενίσχυση των μπλόκων.

Κινητοποίηση στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Αρτας, Γ. Στύλιου, στην Αρτα, πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι αγρότες, φέτος, με τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων στις τιμές, δεν φτάνει ούτε μισός τόνος πορτοκάλια για την αγορά 1 κιλού λιπάσματος. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σε σούπερ μάρκετ της Αρτας πωλείται μανταρίνι κλημεντίνη 2,59 ευρώ το κιλό όταν από το χωράφι φεύγουν με 10 λεπτά, βαριά 13 λεπτά το κιλό και τα πορτοκάλια κάτω από 10 λεπτά!

Στην Πρέβεζα μετά το μπλόκο που στήσανε οι αγρότες του Φαναρίου Πάργας στη γέφυρα Βουβοπόταμου – Γλυκής, σειρά πήραν την Κυριακή οι αγρότες της περιοχής του πρώην δήμου Λούρου που έστησαν το δικό τους μπλόκο στον Λούρο. Παράλληλα οι αγρότες του Φαναρίου πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής κινητοποίηση στον χώρο του μπλόκου, στην οποία παρευρέθηκαν αγρότες και από τη Θεσπρωτία.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Χτες Δευτέρα από το μπλόκο στο Καστρί Μακρακώμης, προχώρησαν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και εκπροσώπους συνδικάτων, όπως του Εργατικού Κέντρου Λαμίας καθώς και βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους της δυτικής Φθιώτιδας.

Σε πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, από τη διασταύρωση στο Μετόχι μέχρι το Μαντούδι, προχώρησαν χτες Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να καταγγέλλει ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης θα σταματήσει η διάθεση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, στον κόμβο του Αη Γιάννη στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας έχουν στήσει το μπλόκο τους από το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες από τη Λιβαδειά, ενώ σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει σε Αταλάντη και Αμφίκλεια.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στην πλατεία του χωριού τους έχουν παρατάξει από την Παρασκευή τα τρακτέρ τους βιοπαλαιστές παραγωγοί του Καινούργιου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου τους και της Ομοσπονδίας του νομού, καλώντας σε κλιμάκωση.

Στον δρόμο με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόνιτσας και του Ακτίου που πραγματοποίησαν και δυναμική κινητοποίηση στο 1ο χλμ. της οδού Βόνιτσας – Λευκάδας, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής.

Στη Μεσσηνία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης πραγματοποιεί συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον σταθμό του ΟΣΕ από χτες, Δευτέρα. Σήμερα στις 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί σε ανοιχτή συνεδρίαση στον χώρο, όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη Λακωνία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Ευρώτα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στη γέφυρα Ευρώτα, απαιτώντας να σταματήσει και η τρομοκρατία κατά του αγώνα των αγροτών. Κάλεσμα απευθύνεται στους Συλλόγους δήμου Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης, για συντονισμό της δράσης.

imerodromos.gr