Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση ΟΑΣΠΠ με Περιφερειάρχη κ. Νίκα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου συνάντηση της ΟΑΣΠΠ με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, που σημειωτέων εκπροσωπούσε – όπως μας δήλωσε – και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  τις Διευθύνσεις των ΔΑΟΚ των νομών της Περιφέρειας, προκειμένου να θέσουμε τα αιτήματα επιβίωσής  μας και να ακούσουμε τις προθέσεις των αρμόδιων θεσμικών και πολιτικών υπευθύνων, όσο αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ήταν «κούφια λόγια», αφού ενώ αναγνωρίστηκε από τον κ. Περιφερειάρχη και τους Διευθυντές των ΔΑΟΚ  ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και με βάση την πραγματικότητα που ζούμε, μείναμε μόνο στην διαπίστωση και δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την ικανοποίησή τους.



 

Συνεχίζουμε μαχητικά, σε πανελλαδικό συντονισμό μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δυναμώνοντας τον αγώνα μας για επιβίωση!

Καλούμε όλους τους Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς  Συλλόγους,  όλες και όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους οργανωμένα και με κάθε μορφή δράσης, να συνεχίσουν την πάλη για το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας, χωρίς τη καθημερινή αγωνιά της επιβίωσης και το φόβο του ξεκληρίσματος.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, ό,τι έχει κατακτηθεί, έχει κατακτηθεί κάτω από την πίεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ όλα τα δίκαια  αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων!

Παλεύουμε και διεκδικούμε :

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
  • Επιδότηση που να καλύπτει το τεράστιο κόστος στις ζωοτροφές.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί η αποζημίωση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους χωρίς προϋποθέσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι αγροτοπαραγωγοί από τον παγετό του 2022 και από την πυρκαγιά του 2021. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για της προκαταβολές της ζημιάς από τον Παγετό σε Αργολίδα και Λακωνία.
  • Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
  • Δακοκτονία:
  • Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
  • Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο.  Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.
  • Να ενταχθούν άμεσα όλοι οι επιλαχόντες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Εκ της Διοίκησης της ΟΑΣΠΠ 3 Φεβρουαρίου 2023