Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαύρη μέρα για τα Μουσεία – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις ψήφους της κυβέρνησης

Σήμερα γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

Κατά πλειοψηφία και μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.



 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, που παραδίδει τα μουσεία στα νύχια του υποτιθέμενου “εκσυγχρονισμού”. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ μπροστά στο κλειστό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ήταν η μαζικότερη εδώ και δεκαετίες. Περισσότερα από 1000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο, η χρήση του οποίου με το παρόν νομοσχέδιο θα περάσει (μαζί με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) στο κυβερνητικό Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει η εμπορευματική «αξιοποίησή» του. Στο Ηράκλειο, μπροστά στο κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση όχι μόνο των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ, αλλά εκατοντάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν το Μουσείο τους.

Απεργίες και συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας. Από τα Χανιά ως τη Γιάννενα, από την Κέρκυρα ως την Άρτα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν λειτούργησαν λόγω απεργίας των αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε επίσης ότι το Υπουργείο Πολιτισμού “χρησιμοποίησε ολιγάριθμο απεργοσπαστικό μηχανισμό μόνο και μόνο για να αναγγείλει στη Βουλή ότι η απεργία είχε 15% επιτυχία, γιατί απλά οι κλειστές Εφορείες δεν έστειλαν στοιχεία”
Δηλώνουν, πάντως, αποφασισμένοι ότι “το καταστροφικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα εφαρμοστεί, τα Μουσεία μας δεν θα γίνουν ούτε κυβερνητικά υποχείρια ούτε οίκοι εμπορίου”.

imerodromos.gr