Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω… της πλατείας Βάθης

Εδώ και δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώνει την φωνή του με αυτήν των αγροτών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση ενός ιστορικού και στρατηγικού – για την Κορινθία, την Πελοπόννησο και ολόκληρη τη χώρα – προϊόντος, της κορινθιακής σταφίδας. Ένα προϊόν, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια άντεξε στις απανωτές κρίσεις, αλλά καταρρέει από τις αντιλαϊκές και αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους κλυδωνισμούς που διαφάνηκαν ως προς την διάθεση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, αντιδράσαμε αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της καταστροφής που ερχόταν και έγκαιρα καταθέσαμε σειρά προτάσεων για τη στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών.



 

Τελευταία παρέμβαση, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή μας Γιώργου Ψυχογιού, στη Βουλή και η απαίτηση να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, η επίσκεψη – κορινθιακής σύνθεσης – κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο ΥΠΠΑΤ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση του υπουργού, ότι θα δώσει απαντήσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα όμως, που πλησιάζουμε τα τέλη Φεβρουαρίου ουσιαστική απάντηση δεν έχει δοθεί.

Όπως δεν έχει δώσει απάντηση στις συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, παρά μόνο με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, του τύπου «χορός εκατομμυρίων», επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και αποκοιμίσει τον παραγωγό και την κοινή γνώμη, χωρίς όμως να δεσμεύεται ουσιαστικά, για το πότε και με ποιόν τρόπο θα στηρίξει το χαμένο εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων επιχειρηματολογούν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των παραγωγών, αραδιάζοντας εκατομμύρια, ως άλλα καθρεφτάκια και χάντρες για «ιθαγενείς». Ακούμε ταξίματα και υποσχέσεις που ανακοινώνονται με στόμφο, αλλά δεν αντιστοιχούν παρά σε αστείες επιστροφές ΕΦΚ καυσίμων, φόρου λιπασμάτων και λογιστικές μειώσεις ΦΠΑ. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την αύξηση των τραπεζικών χρεών, τον πολλαπλασιασμό των οφειλών τους, την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και εν τέλει τους πλειστηριασμούς και την απαξίωση και καταρράκωση της αγροτικής παραγωγής τους.

Ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, που αφορούσε στην αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και αμπελοειδών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία με ιστορικά χαμηλά απορροφητικότητας, για προφανείς λόγους: Σχεδιάστηκε εξ’ αρχής λάθος, ήταν αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό για τους αγρότες κι όλα αυτά, ως άλλες «Κασσάνδρες» τα είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή.

Το ίδιο λάθος φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται με την νέα ΚΑΠ και το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει συνταχθεί, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμιά ενημέρωση από το υπουργείο προς τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερομένους. Αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις που φέρει να μην λειτουργούν υπέρ της στήριξης και αναβάθμισης του προϊόντος, ενώ οι παραγωγοί μας να παραμένουν ανέτοιμοι, απροετοίμαστοι και προφανώς αδύναμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ. Αποτέλεσμα; Και εδώ θα  χαθεί μεγάλο μέρος επιδοτήσεων και οι παραγωγοί θα βυθιστούν ανήμποροι σε νέο φαύλο κύκλο ανέχειας και αδυναμίας.

Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες καταβολές του ΕΛΓΑ για καλυπτόμενα αίτια, το ερώτημα είναι ένα: Θεωρεί ο υπουργός ότι θα αντισταθμίσουν την κατάρρευση της σταφιδοκαλλιέργειας; Γιατί αν το πιστεύει τότε αυτό είναι άλλη μια απόδειξη πόσο μακριά από την πραγματικότητα και τα πρόβλημα των αγροτών, τυρβάζει.

Αυτό που διαφαίνεται από όλη αυτή την αντιαγροτική, αντιπαραγωγική και εν τέλει αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι το όραμά τους για την αγροτική παραγωγή είναι να μετατρέψουν τους παραγωγούς σε εργάτες γης, σε νέους «κολίγους», που θα καλλιεργούν την γη, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα τους ανήκει, όπως δεν θα τους ανήκει και ο πλούτος της. Κάθε ενέργεια του ΥΠΑΑΤ φαντάζει πλέον παρελκυστική από τον πραγματικό στόχο της υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής, επιχειρεί ξεκάθαρα να ρίξει στάχτη στα μάτια των παραγωγών και να οδηγήσει τελικά με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό του πλέον εμβληματικού ελληνικού αγροτικού προϊόντος, της κορινθιακής σταφίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται ξεκάθαρα και δυναμικά στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών, έχοντας από την πρώτη στιγμή προτείνει:

  • Να λειτουργήσει η πολιτεία ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» των αποθεμάτων που έχουν δημιουργηθεί
  • Να χορηγηθεί έκτακτη χρηματοδότηση deminimis – ανεξαρτήτως συνδεδεμένης ενίσχυσης – στους σταφιδοπαραγωγούς και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα λόγω μειωμένης παραγωγής, ως μη καλυπτόμενη από τον ΕΛΓΑ ζημιά.
  • Να εξασφαλιστεί η καταβολή αποζημιώσεων στην επερχόμενη προγραμματισμένη πληρωμή του ΕΛΓΑ, στις 20 Φεβρουαρίου 2023.
  • Να γίνει συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους.
  • Να χαρακτηριστούν ακατάσχετες οι καταβολές πληρωμών αποζημιώσεων.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ!

Ομάδα αγροτικού τομέα Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας