Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότισσες: Γυναίκες-πολυεργαλείο

Την Τετάρτη, 8 Μαρ 2023, στις 21.30 η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους και όλες στο https://us02web.zoom.us/j/85972438656, σε μια ανοικτή διαδικτυακή συνεδρίαση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας και με εστίαση στην συμβολή της αγρότισσας στις αγροτικές κοινωνίες.

Η γιορτή της γυναίκας, ή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου. Όλα ξεκίνησαν το 1857 με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Η γιορτή καθιερώθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη. 

Η σημασία της γυναίκας καθώς και ο ρόλος της στην κοινωνία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Μια γυναίκα είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μάνα, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά. Οι ευθύνες όλο και μεγαλώνουν. Για αυτό και κάθε γυναίκα αξίζει να αναγνωριστεί η προσφορά της και να είναι σεβαστός ο ρόλος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η γυναίκα στην ύπαιθρο, η αγρότισσα. Ένας παλαιός πρόεδρος αγροτικού σχολείου έλεγε: «Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορεί να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό», δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τον πολυλειτουργικό ρόλο της γυναίκας-αγρότισσας.

Η γυναίκα-αγρότισσα είναι θησαυροφύλακας πολιτισμού, με ρόλο κλειδί στην παραγωγή, την αξιοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων. «Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική-οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αποκλείεται από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων». (15/10/2018).

Και ενώ όλες οι γυναίκες χρειάζονται την αναγνώριση του ρόλου τους, οι αγρότισσες χρειάζονται επί πλέον κουράγιο να επισημάνουν τον σημαντικό τους ρόλο στην Τοπική Ανάπτυξη, να διεκδικήσουν την αναγνώριση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, το δικαίωμα την υγεία (ακόμα και στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι αγρότισσες), το δικαίωμα στην ευμάρεια, το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή, το δικαίωμα στη αξιοπρεπή στέγαση, το δικαίωμα στην σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους, το δικαίωμα στην αποτύπωση της ανταμοιβής της αδήλωτης εργασίας των αγροτισσών και το δικαίωμα την υγεία και στην ιατρική φροντίδα.

Επί πλέον η γυναίκα-αγρότισσα είναι «πολυεργαλείο» με ικανότητες στην χειροτεχνία, στην οικοτεχνία, στην συντήρηση τροφών για την οικογένεια, στην υγιεινή σε απομακρυσμένες περιοχές, στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κλπ πραγματικού αγροτουρισμού), στην εκτροφή των ζώων, στην μεταφορά προϊόντων, στην οδήγηση φορτηγών, αλλά και σε όλες τις συμπληρωματικές εργασίες με τις τράπεζες, με τα λογιστικά, με τις πληροφορίες, με τις μικροεπεμβάσεις στο σπίτι κλπ.

Στα διαρθρωτικά εμπόδια και τα κοινωνικά πρότυπα που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να περιορίζουν την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στα αγροτικά νοικοκυριά και τις κοινότητες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους, δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει αόρατο και απλήρωτο.

Μια παλαιά πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών, αγρότισσα, τόνισε: «Εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στην λήψη των σημαντικότερων αποφάσεων είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αποφάσεις στον κόσμο θα ήταν πιο εξανθρωπισμένες, καθ’ όσον έχουν ενσυναίσθηση του μεγαλείου της δημιουργίας της ζωής που δημιουργούν και οι αποφάσεις τους είναι σίγουρο ότι θα ήταν με μεγαλύτερο σεβασμό στην ζωή, τόσο την ανθρώπινη όσο και με σεβασμό προς όλο το περιβάλλον …».

Επειδή η μονάδα εργασίας στον αγροτικό τομέα είναι η οικογένεια, όχι το άτομο, οι αγρότισσες στερούνται: το προσωπικό τους εισόδημα, την κάλυψη της άμεσης κοινωνικής ασφάλισής τους & τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Ακόμα και στην περίπτωση που οι αγροτικές δραστηριότητες των αγροτισσών θεωρηθούν εργασία, τότε έρχονται αντιμέτωπες με: την ακούσια μερική απασχόληση, το μισθολογικό χάσμα σε σχέση με τους άνδρες αγρότες, την περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις λίγες αγροτικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, Ανατολικής Αττικής, ότι ενώ απαιτούνται πολλές γνώσεις, ικανότητες και ευθύνες, το τελικό αποτέλεσμα ακολουθεί την ελληνική στατιστική που δίνει ότι το μέσο εισόδημα του αγρότη είναι 500€/μήνα, το μέσο εισόδημα του ιδιωτικού υπαλλήλου 1100€/μήνα και του δημόσιου υπαλλήλου 1300€/μήνα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, συμπλήρωσε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, ότι η απασχόληση στον αγροτικό τομέα είναι 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Είναι τρόπος ζωής για τις αγρότισσες. Στον αστικό χώρο η εργασία είναι 5νθήμερο εβδομαδιαίως, με 8ωρο ημερησίως, αφήνοντας πολλές ελευθεριότητες για προσωπική ανάπτυξη των γυναικών, αφήνοντας το πεδίο της διεκδίκησης μόνο στις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή εργασίας.

Οι πραγματικές-αγωνίστριες γυναίκες-αγρότισσες αντιλαμβάνονται ότι οι αστοί έχουν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί όλη την αγροτική ζωή και αντιμετωπίζουν τις αγρότισσες με υποτιμημένη ανταπόκριση ή και καθόλου …

Ότι μπορεί να βελτιωθεί για να κάνει τις συνθήκες ζωής των αγροτισσών ανεκτές, λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, θα βελτιωθεί με την συλλογική δράση όλων των γυναικών, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες ζωής των αγροτισσών, και κάνοντας όσο το δυνατόν ισχυρότερη παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αν ξύνεσαι και μπορείς να ξυστείς μπράβο σου. Αν στηρίζεσαι σε άλλους για να σε ξύσουν, είτε θα σε γαργαλήσουν είτε θα σε γδάρουν.

Στην τακτική διαδικτυακή συνάντηση της Τετάρτης, στις 8 Μαρ 2023, στις 21.30, στο https://us02web.zoom.us/j/85972438656 προσκαλούνται όλες (και όλοι) για ανταλλαγή σκέψεων, συναντίληψη & προσανατολισμό δράσης των γυναικών & κυρίως των αγροτισσών. Πλ. κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, αγροΝέα, AgroBus