Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εορτασμός της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου στη Βουλή

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ξεκίνησε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Σύλλογο των Υπαλλήλων της Βουλής, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διδάκτωρ Νομικής κ. Χαράλαμπος Κύρκος, προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Ιστορίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Το θεσμικό όραμα της Εθνεγερσίας του 1821». Ο κ. Κύρκος εν κατακλείδι ανέφερε ότι «ο καλύτερος πανηγυρισμός της 25ης Μαρτίου, στα ασφυκτικά περιθώρια που μας έχει αφήσει η σημερινή πολιτισμικά και τηλεοπτικά άνυδρη και πολιτικά ‘‘λαβωμένη’’ πραγματικότητα στον τόπο μας, διέρχεται από το μετερίζι του καθημερινού αγώνα για να μην μείνουν αδικαίωτα τα οράματα, οι θυσίες και τα επιτεύγματα της Εθνεγερσίας. Διέρχεται από το μονοπάτι της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, με βασικό όπλο την επικοινωνιακή και χειραφετημένη επιστημονική και πολιτική παιδεία προς αποτροπή της ‘‘βαρβαρότητας της άγνοιας’’. Διέρχεται τέλος από την ατραπό και από το δύσκολο διάβα που απαιτεί την εκτίναξη του στοχασμού μας και τη χάραξη της πορείας μας προς την κατάκτηση των ονείρων του νέου ελληνισμού, που μετρά ήδη δύο αιώνες, προς έναν Νέο Ελληνικό Διαφωτισμό».

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής κ. Σπυρίδων Δημοσχάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της επίτευξης των στόχων του 1821 παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό», επισημαίνοντας πως «σήμερα καλούμαστε για άλλη μια φορά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές το μέλλον που τους αξίζει».

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου που άνοιξε το πρόγραμμα με το τραγούδι «Μάταια περιμένεις χελιδόνια», μια ωδή για τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη που γράφτηκε για τη σημερινή εκδήλωση από τον Σπύρο Λάμπρου σε στίχους Γιάννη Β. Κωβαίου.

Το «παρών» στον εορτασμό της εθνικής επετείου έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην Πρόεδρος κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας και κ. Δημήτριος Βίτσας, ο πρώην Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, εκπρόσωποι των κομμάτων και υπάλληλοι της Βουλής.