Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 Επίσκεψη κλιμακίου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λουτρακίου στη λαϊκή της πόλης

Το πρωί της Τετάρτης 22/3 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λουτρακίου, επισκέφτηκαν τη λαϊκή αγορά της πόλης, στην οδό Μάτση και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και του νερού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μαζί τους ήταν οι υποφήφιες βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας Μαρία Θελερίτη και Τζένη Σουκαρά, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Δέδες και το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας. 

Συνομίλησαν με πολίτες, επαγγελματίες και παραγωγούς, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και επιβεβαίωσαν την κοινή αντίληψη ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση της καταστροφικής για τη χώρα κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επόμενες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την ίδια μέρα στη Βουλή, με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», με το οποίο, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.


Εν ολίγοις, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Οι Δήμοι της χώρας έχουν, ή μάλλον είχαν, την αποκλειστική αρμοδιότητα παροχής και διαχείρισης του νερού στα διοικητικά τους όρια. Το νομοσχέδιο της ΝΔ ουσιαστικά καταργεί αυτή τους την αρμοδιότητα.

Ειδικά για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων έχει θεσπιστεί με νόμο από το 1947, το δικαίωμα του Δήμου για την αποκλειστική εκμετάλλευση του φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου, κάτι το οποίο ουσιαστικά αναιρείται με την ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου της ΝΔ.

Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί ακόμα να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΠΥΥ), δηλαδή συνενώσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, χωρίς οι Δήμοι να έχουν δικαίωμα παρέμβασης ή εναντίωσης σ’ αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα πιστοποιούνται με βασικά κριτήρια (α) τον έλεγχο της οικονομικής τους βιωσιμότητας παρά το γεγονός ότι αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και (β) το αν πετυχαίνουν την πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κριτήριο που θα τους αναγκάσει σε αυξήσεις στα αντίστοιχα τιμολόγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λουτρακίου στέκεται απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και καλεί σε συστράτευση όλους τους πολίτες του Δήμου μας στον αγώνα για την διαφύλαξη του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του νερού και την αποτροπή της εμπορευματοποίησης του. Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων είναι συνυφασμένος με το νερό περισσότερο ίσως από κάθε άλλον στη χώρα.

Η ιστορία του είναι παράλληλη με την ιστορία των πηγών που αναβλύζουν το ευεργετικό νερό μέσα στα όρια του. Το νερό Λουτρακίου ανήκει στον Δήμο, δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό έχουν όλοι και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του. Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό