Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Μέσα στον Απρίλιο οι αιτήσεις – Τα κριτήρια και τα ποσά

“Κλείδωσε” η ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr του προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγείται επιδότηση έως 904 ευρώ.

“Έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, έχουμε 100 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Προσπαθούμε να τελειώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του πληροφοριακού συστήματος για να μπορέσει να ανοίξει μέσα στον Απρίλιο – λίγο πριν από το Πάσχα ή λίγο μετά το Πάσχα – πάντως σίγουρα μέσα στις στις επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο MEGA. 

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κανείς στο πρόγραμμα είναι να έχει στο σπίτι του ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που είναι σε λειτουργία. Διότι ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και να μειωθεί το κόστος στα νοικοκυριά. Άρα θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που είναι σε λειτουργία με έναν καινούριο ηλιακό θερμοσίφωνα. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται περίπου στο 50-60% . Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, την εγκατάστασή του θερμοσίφωνα μπορεί κανείς να την κάνει είτε σε κύρια κατοικία του είτε σε δευτερεύουσα κατοικία όπως στο εξοχικό» είπε η κα Σδούκου.

Πώς θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις

Επίσης εξήγησε τον τρόπο που αξιολογηθούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα.. «Θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα, θα κάνουν την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι κι όταν θα κλείσει θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Το εισόδημα θα ληφθεί υπόψιν και στη συνέχεια ο πολίτης θα λάβει μία επιταγή, ένα voucher και θα πάει στο κατάστημα για να το εξαργυρώσει. Το μάξιμουμ της επιδότησης είναι 200 ευρώ» τόνισε η κα Σδούκου.

Στην ερώτηση εάν κάποιος που έχει συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, η κα Σδούκου απάντησε πως «εάν κάποιος έχει λάβει στο παρελθόν επιδότηση από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο τα προηγούμενα χρόνια επιδοτούσε την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, τότε δεν μπορεί να ενταχθεί στο καινούριο πρόγραμμα».

Και συνέχισε λέγοντας πως εάν κάποιος έλαβε επιδότηση από το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τον θερμοσίφωνα. Ωστόσο επεσήμανε πως περαιτέρω διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αυτό θα δοθούν τη Δευτέρα στο υπουργείο.

Πώς θα δοθεί η επιδότηση – Παράδειγμα

Η κα Σδούκου παρέθεσε δύο παραδείγματα για τον τρόπο που θα δοθεί η επιδότηση στους δικαιούχους του προγράμματος.

«Μία 4μελης οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, διαιρώντας το διά του 4, προκύπτει το ατομικό οικογενειακό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό της επιδότησης είναι 60%. Και το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται μεταξύ 612 ευρώ μέχρι και 904 ευρώ». «Εάν αντίστοιχα το ατομικό εισόδημα είναι μεταξύ 5.000 έως και 10.000 ευρώ το ποσοστό της επιδότησης είναι 55%» συμπλήρωσε.

Τέλος είπε πως εάν ένα ζευγάρι έχει 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 40 χιλ. ευρώ τότε το ποσό αυτό θα διαιρεθεί δια τα 4 μέλη της οικογένειας. «Δηλαδή 10 χιλ. ευρώ θα δοθεί στον καθένα και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 55%. Από εκεί και πέρα η τελευταία κατηγορία είναι από 10 χιλ ευρώ και άνω. Φτάνει έως τις 30 χιλ. ευρώ. Άρα μιλάμε για μια οικογένεια με ένα εισόδημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως βασική προϋπόθεση για την χορήγηση της  επιδότησης είναι η ύπαρξη ηλεκτρικού θερμοσίφωνα χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων, ενώ για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Μερικά από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος  τα εξής:

Α. Οι δικαιούχοι 

Αίτηση για να υπαχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

  • Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.
  • Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
  • Προσοχή! Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
  • ΑΛΛΑ: Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού.

Αυτό σημαίνει πως δίνεται η δυνατότητα για «διπλή» επιδότηση – και στην κύρια κατοικία αλλά και στο εξοχικό – εφόσον οι αιτήσεις γίνουν απο διαφορετικά μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Β. Οι αιτήσεις 

Τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

Αρχικά θα πρέπει υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο  gov.gr.

1.Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη ταυτοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

2.Μετά την ταυτοποίηση του, ο αιτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας:

  • τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο αιτών επιβεβαιώνει επίσης τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από τρίτες υπηρεσίες και μητρώα του Δημοσίου που αφορούν την αίτησή του.

Η επεξεργασία της αίτησης χρηματοδότησης γίνεται με βάση:

1) τα δηλωθέντα-προσκομισθέντα από τον αιτούντα στοιχεία,

2) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με στοιχεία τρίτων υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου, που αποσκοπούν στην επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και στον υπολογισμό των κριτηρίων επιλογής/κατάταξης της συγκεκριμένης αίτησης.

enikonomia.gr