Η πανσέληνος του Απριλίου το «Ροζ Φεγγάρι»

Μία ημέρα πριν την πανσέληνο του Απριλίου ,το φεγγάρι ανατέλλει ολόγιομο στο Ναύπλιο, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023. Πρόκειται για την πρώτη πανσέληνο της μετεωρολογικής άνοιξης, η οποία ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου.
 

Για το 2023, η πανσέληνος Απριλίου θα λάβει χώρα στις 6 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη. Ωστόσο το φεγγάρι φαίνεται πλήρες και την Τετάρτη. Η φωτεινότητα της πανσελήνου, θα αγγίξει το 100%. Το ολόγιομο φεγγάρι του Απριλίου, είναι γνωστό και ως το «Ροζ Φεγγάρι» ή το «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Το πρώτο όνομα, φυσικά, δεν χαρακτηρίζει το χρώμα του φεγγαριού, μολονότι πολλές φορές η πανσέληνος μπορεί να μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά, ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός. Το «Ροζ Φεγγάρι» ονομάστηκε έτσι και λόγω ενός φυτού με ροζ άνθη, που υπάρχει σε αφθονία στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής κατά το μήνα Απρίλιο, ονόματι «Phlox subulata».

Όσον αφορά το «Πασχαλινό Φεγγάρι», το όνομα αυτό καθορίζεται από την εαρινή ισημερία. Συγκεκριμένα, όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».