Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι άλλα «κατόπιν ενεργειών μου»

Ενημερωθήκαμε, αναρμοδίως, από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Γ. Φερετζάνη, ότι οι μηλοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από κρατικές ενισχύσεις με 250€/στρέμμα για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.

Και αναφέρουμε «αναρμοδίως» γιατί απλούστατα οι αποζημιώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον ΕΛΓΑ. Η μόνη σχέση που έχουν είναι ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φερετζάνης είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο νομό.



 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 516/100039/2023 (ΦΕΚ 2129/Β/31-3-2023) «Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και καστάνων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)», το ύψος της κρατικής ενίσχυσης ανέρχεται στα 25.145.430€ για τους παραγωγούς μήλων και καστάνων (όλης) της χώρας.

Επειδή η λογική του «κατόπιν ενεργειών μου» παίζει πολύ στην προεκλογική περίοδο, αξίζει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, οι μηλοπαραγωγοί της Κορινθίας είχαν αποκλειστεί από προηγούμενες ανακοινώσεις στήριξης του Υπουργείου και αν δεν ήταν οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την στήριξη του αιτήματος των παραγωγών του νομού, και ειδικότερα οι παρεμβάσεις του βουλευτή του νομού Γ. Ψυχογιού, δεν θα φτάναμε στην έγγραφη δέσμευση του Υπουργείου (τέλη Ιανουαρίου 2023) για την υποβολή στην ΕΕ αιτήματος «χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων και των μήλων».
  • Δεύτερον, με δεδομένη την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις δυσχέρειες απορρόφησης του προϊόντος στις αγορές σε ικανοποιητικές τιμές, επισημαίνεται ότι η στήριξη των 250 ευρώ/στρέμμα καλύπτει ένα μέρος μόνο του κόστους παραγωγής και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει στον παραγωγό ένα βιώσιμο γεωργικό εισόδημα. Ειδικότερα στον νομό μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ενίσχυση των 250 ευρώ δεν καλύπτει πάνω από το 20% του καλλιεργητικού κόστους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι μόνο με αγώνες και διεκδικήσεις ο αγροτικός κόσμος μπορεί να διασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για την επιβίωσή του. Η απόφαση στήριξης των μηλοπαραγωγών αποτελεί μεν μία θετική εξέλιξη, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, δεν συνιστά την επαρκή συνθήκη για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της καλλιέργειας στον νομό.

Απαιτείται σχέδιο για την ανάπτυξη του προϊόντος, την εξασφάλιση αγορών και ικανοποιητικών τιμών. Σχέδιο που κάθε μέρα γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει από την παρούσα κυβέρνηση.

Η λύση είναι μία. Αλλαγή πολιτικής από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που και το σχέδιο έχει, και την γνώση και εμπειρία να χαράξει μια άλλη ολοκληρωμένη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας