Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση για το Νοσοκομείο Κορίνθου – Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Νοσοκομείο Κορίνθου στη βάση των οξυμένων προβλημάτων και μαζικών ελλείψεων σε κρίσιμους τομείς, έδειξαν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο εκείνος που δεν δίνεται.

Ο συντονισμένος αγώνας, η από κοινού δράση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου και άλλων σωματείων,  συλλόγων και φορέων με τη δυναμική υποστήριξη των εργαζόμενων έφερε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί πλήρως η κατάσταση στο Νοσοκομείο και να αναγκαστούν οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν έστω κάποιες στοιχειώδεις λύσεις με προσλήψεις προσωπικού, αλλά και να παραμείνει στη θέση της η ιατρός που της είχε γίνει παύση της μετακίνησης της στο Νοσοκομείο. (Θυμίζουμε ότι διαμαρτυρήθηκε γιατί εφημέρευε μόνη της στα επείγοντα για 24 ώρες)




Στη σύσκεψη που έγινε αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα και οι πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου σε προσωπικού που είναι πάνω κι από αυτές που προβλέπει το παρωχημένο πλέον οργανόγραμμα.

Ομως οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κορινθίας να μην έχουν αυταπάτες. Οι πολιτικές δυνάμεις που καλέστηκαν να δώσουν λύσεις είναι αυτές που έχουν οδηγήσει την υγεία σε αυτή την οξυμένη κατάσταση. Με το ένα χέρι είναι πρόθυμοι να συντρέξουν για λύσεις-μπαλώματα και με το άλλο ψηφίζουν και έχουν διαμορφώσει τη δεδομένη κατάσταση στην υγεία.

Τα προβλήματα είναι εδώ και θα συνεχίσουν να οξύνονται και μετά τις 21 Μαΐου με την όποια κυβέρνηση θα διαμορφωθεί, ακριβώς επειδή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με την οποία δεσμεύεται από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε τη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” όπου θα ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα ιδιωτικά σε μια ενοποιημένη αγορά, όπου το κράτος δεν θα επιχορηγεί πια τα νοσοκομεία, αλλά θα πρέπει να βρίσκουν αυτά πόρους με διάφορους τρόπους, όπως από τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική), απευθείας πληρωμές από ασθενείς, χορηγίες. Αντίστοιχα και να περικόπτουν δαπάνες με το εργαλείο DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις, όπως πρόωρα εξιτήρια (π.χ. τα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια» στη Γερμανία), μείωση κλινών και θέσεων μη «οικονομικά αποδοτικών» τμημάτων, ακόμα και αποφυγή νοσηλείας ασθενών που υπάγονται σε «ακριβά» DRG’s.  Αρα το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε μια επιχείρηση και οι ασθενείς σε πελάτες. Το λιγοστο προσωπικό ήδη γηρασμένο και ελαττουμενο λόγω συνταξιοδοτήσεων , θα αξιολογείται και θα ελέγχεται γιατί θα αποτελεί κοστος για την επιχείρηση. Οτι εχει ζήτηση θα αναπτύσσεται κι ότι όχι θα απαξιώνεται ανεξάρτητα από τις ανάγκες. Γι’αυτό πέρασε ο νόμος για πρόσληψη ιατρών με μερική απασχόληση γι’αυτό και θα μπορεί το νοσοκομείο κατ’επιλογή να καλεί ιδιώτες ιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες. Αρα οι θέσεις των εργαζομένων δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες και εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά του κάθε Νοσοκομείου.

Αυτή η πολιτική που απο τη μία οδηγεί σε εκτόξευση κερδων μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη αφήνει τις κοινωνικές ανάγκες της υγείας, πρόνοιας κλπ σε κακό χάλι πρέπει την επόμενη μέρα να συναντήσει την αντίσταση των εργαζομένων. Σε αυτή τους την προσπάθεια πολύτιμος σύμμαχος θα είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή για να βάζει εμπόδια στην προαποφασισμένη πολιτική για την υγεία αλλά και γενικότερα. Για να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας ότι “τίποτα δεν αλλάζει”. Για να ξεθαρρέψει ένας κόσμος που προβληματίζεται και να παλέψει μέσα από το σωματείο για ριζικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή του. Για δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς άγχος, με δικαιώματα και νοσοκομεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες όπως διαμορφώνονται από την διαθέσιμη υψηλή τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όλους.

Δικαιούμαστε μια άλλη κοινωνία που θα την διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι κι όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν στρέψουμε τις δυνάμεις μας και τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση με οδηγό μας τους μεγάλους αγώνες που διεξάγονται και σήμερα αλλά και ιστορικά όπως τον αγώνα των εργατών του Σικάγο και άλλων για το 8ωρο  που γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Σε αυτά τα βήματα και με αυτό το σκεπτικό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά τη Δευτέρα 1η Μάη στις 11 π.μ. στην πλατεία  Περιβολάκια στην Κόρινθο.