Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός στην ΕΡΤ1: Σχέδιο μας, να ανακουφίσουμε την υπό κατάρρευση κοινωνία -VIDEO

Εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση έκανε χθες 29/4/2023 ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Νομό Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός στην ΕΡΤ1, προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6». Τα κυριότερα σημεία της, συνοψίζονται στα εξής:

Για κοινωνικό κράτος και δημόσια κοινωνικά αγαθά:



 

– Υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κεντροαριστερά και Αριστερά που πολύ καλύτερα στήριξαν την κοινωνία, την πρώτη κατοικία, τη μείωση των τιμών και οτιδήποτε έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι ο πυλώνας μας, αυτή είναι η βάση μας. Επιστροφή στον δημόσιο χαρακτήρα για τη ΔΕΗ, τραπεζικός πυλώνας δημόσιος, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κοστολογημένα, υπολογισμένα.

– Η ΝΔ πούλησε τη ΔΕΗ «μπιρ παρά», σε κάποια funds τα οποία την πήραν τσάμπα στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας μας, όταν έπρεπε να είναι ενεργειακός πυλώνας δημόσιος. Εσείς πουλήσατε τη ΔΕΗ τσάμπα και θα πουλήσετε και το νερό, όπως το έχετε δρομολογήσει, και θα πουλήσετε και τον αέρα που αναπνέουμε, στο τέλος, και αυξήσατε τις ανισότητες και τα πάντα. Είστε με τους λίγους, είστε με αυτούς που έχουν κάνει υπερκέρδη μέσα στην πανδημία. Το ίδιο το κράτος έκανε αισχροκέρδεια 4,5 δις από το ΦΠΑ.

Για την κατάσταση στην κοινωνία:

– Είναι εκτός πραγματικότητας όποιος σήμερα περπατάει, μιλάει με τον κόσμο και λέει ότι αυτή τη στιγμή ευημερούν οι άνθρωποι. Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν, να παρουσιάζεται κάποια ανάπτυξη, αλλά η κοινωνία διαλύεται, καταρρέει κι ας μην το λέει η ΝΔ. Η κοινωνία ξέρει πολύ καλά τί παραλάβαμε και τί παραδώσαμε. Τα 82 δις που λέει η ΝΔ προκύπτουν αν προσθέσουμε την αύξηση του δημόσιου χρέους 44 δις και του ιδιωτικού 40 δις επί των ημερών σας. Εκεί έχετε οδηγήσει τη χώρα και εκεί βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή. Το εάν έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα το αποδείξαμε, παραδίδοντας 37 δις και τη χώρα νοικοκυρεμένη. Προφανώς υπήρξαν και αδικίες οι οποίες μπορούν τώρα να αποκατασταθούν διότι δεν έχουμε πια μνημόνια και τώρα μπορούμε να κάνουμε κινήσεις τις οποίες πριν δε μας επιτρεπόταν να κάνουμε.

Για την αποκατάσταση των αδικιών και την εφαρμογή του «Δικαιοσύνη παντού»:

– Πηγαίνουμε σε ένα πλάνο να ανακουφίσουμε την κοινωνία και να αποκαταστήσουμε αδικίες των προηγούμενων ετών των μνημονίων τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεωκοπία και άφησε αποθεματικό 37 δις ευρώ.

– Πρέπει να μιλάμε με την πραγματικότητα των δεδομένων. Αναστράφηκαν πολλά από όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά: κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας και του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Για την απλή αναλογική:

– Η απλή αναλογική δε σημαίνει διάλυση ή ακυβερνησία, όπως προανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου της ΝΔ σε αυτήν εδώ τη συζήτηση. Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να λυθούν ζητήματα και να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Είμαστε εντελώς ξεκάθαροι: βάζουμε το πρόγραμμα στο τραπέζι, έχουμε πολλά κοινά και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜεΡΑ25 και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού από τις 21 Μαΐου, διότι η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κυβέρνηση, είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα αξιοποιήσει τις διερευνητικές εντολές και θα βάλει τα πράγματα επάνω στο τραπέζι.

– Αναλαμβάνοντας και οι άλλες δυνάμεις τις ευθύνες τους, όμως, διότι η απλή αναλογική έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις, έχει ευθύνες. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την εντολή και θα δώσει την κατεύθυνσή του μέσα από την κάλπη.