Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΜΕ: Μνήμες από άλλες εποχές – Έκοψαν το ρεύμα και τραγουδούν «πότε θα κάνει ξαστεριά» -VIDEO

Για σαμποτάζ μιλούν οι εργαζόμενοι, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη είχαν πάλι κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στο εργοστάσιο για να συμπαρασταθούν και να γιορτάσουν μαζί με τους εργαζόμενους τα 10 χρόνια λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ, του μοναδικού κατειλημμένου εργοστασίου της Ευρώπης.




Ωστόσο το φεστιβάλ, που ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Μαΐου με πανελλαδική συνέλευση, έμελλε να κλείσει με επεισοδιακό τρόπο.

Όλα έβαιναν ομαλά μέχρι που ξαφνικά κόπηκε το ρεύμα ενώ διεξαγόταν η συναυλία.

Ο κόσμος όμως, δίχως να πτοηθεί άρχισε να τραγουδάει με αναμμένους αναπτήρες, το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και την Ανδρομέδα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν, η ΒΙΟΜΕ κατήγγειλε δόλια επίθεση με διακοπή ρεύματος, κλοπή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και καλωδίων, με τη ζημιά να φτάνει τα 1500 ευρώ, διαμηνύοντας όμως ότι δεν πτοείται και συνεχίζει κόντρα σε κάθε σαμποτάζ.

«Αγωνιζόμαστε σταθερά και αταλάντευτα γιατί, όπως λέμε μεταξύ μας, “δεν είναι ουτοπία, είναι το εργοστάσιο που γράφει ιστορία”» δηλώνει χαρακτηριστικά εργάτης.

Τα social πήραν φωτιά
Από νωρίς η συναυλία στη ΒΙΟΜΕ απασχόλησε την τουιτόσφαιρα με όλους να μιλούν για τη μαζική συμμετοχή.

10 χρόνια πετυχημένου εγχειρήματος
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο και να βάλουν μπροστά της μηχανές, σώζοντας έτσι τις θέσεις εργασίας τους.

Σήμερα, 10 έτη μετά, η ΒΙΟΜΕ αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αγώνες παγκοσμίως και το 60% των πωλήσεων γίνεται σε συνδικάτα & συλλογικότητες του εξωτερικού.

Το Σάββατο συμμετείχαν στο φεστιβάλ γιορτής οι Foreplay, Paranoid reverb, Μormo, Καταχνιά, Άγγελοι Τσιτσάνη και Ravels.

Την Κυριακή εμφανίστηκαν οι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Γιάννης Χαρούλης – Βάσω Βασιλειάδου – Χαϊνηδες – Koza mostra και The speakeasies swing band.

in.gr