Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ολύμπιος και Αέθλιος Δρόμος – 19-20 Μαΐου 2023

Ένας μοντέρνος άθλος στα ίχνη ενός μύθου

Ο Αέθλιος υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της αρχαίας Ήλιδας στην περιοχή της Ολυμπίας. Ήταν γιος του Δία και της Πρωτογένειας. Μετά τον Ηρακλή, αναφέρεται ότι ο Αέθλιος ήταν ο προστάτης των αγώνων της Ολυμπίας. Από το όνομά του προέρχονται οι λέξεις αθλητής, άθλος … για να καθορίσουν για πάντα την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τις φυσικές του δυνάμεις.

Ολύμπιος Δρόμος

Αφετηρία την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 14:30 στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας.

Τερματισμός το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 όχι αργότερα από τις 18:30 στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας

Συνολική απόσταση διαδρομής αγώνα 180χλμ, διάρκεια 28 ώρες, χωρίς διακοπή.



Αγώνας 62 χλμ

Ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Δρόμου Υπεραποστάσεων ‘‘ΑΕΘΛΙΟΣ’’ διοργανώνει την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 Εκδήλωση Μαζικού χαρακτήρα – Υπαίθρια Συνάντηση Αθλουμένων (τρεξίματος), στην απόσταση 62 χλμ Αρχαία Νεμέα – Λεβίδι .

Την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η 11η εκδοχή του Ολύμπιου Δρόμου ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Έτσι ο αγώνας των 180χλμ (Αρχ. Νεμέα-Αρχ. Ολυμπία) και 62 χιλιομέτρων (Αρχ. Νεμέα – Λεβίδι) θα διεξαχθούν το διήμερο 19-20 Μαΐου 2023.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Δρόμου Υπεραποστάσεων “ΑΕΘΛΙΟΣ’’ με συνδιοργάνωση ή υποστήριξη των Δήμων Νεμέας, Άργους – Μυκηνών, Τριπόλεως, Γορτυνίας και Αρχ. Ολυμπίας, Α.Σ. Νεμέας, Εφορείες Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Ηλείας, & των χορηγών μας, διοργανώνει στις 19 – 20 Μαΐου 2023 τους αγώνες:

α) 11ος Ολύμπιος Δρόμος180 χλμ Αρχ. Νεμέα – Αρχ. Ολυμπία &

β) Αγώνας Δρόμου 62 χλμ. Αρχ. Νεμέα – Λεβίδι

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 19/5/2023 στις 14:30 μπροστά από το Αρχ. Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.

Οι δύο αγώνες θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στην ίδια διαδρομή και με κοινό σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή για τον ΟΛΥΜΠΙΟ ΔΡΟΜΟ απόστασης 180 χλμ και διάρκειας είκοσι οχτώ (28) ωρών, ορίζεται από την Αρχ. Νεμέα μέχρι την Αρχ. Ολυμπία με είκοσι (20) βασικούς σταθμούς ανεφοδιασμού/ελέγχου και αποτελεί συνδυασμό ασφάλτινων και χωμάτινων διαδρομών.

Η διαδρομή για τον αγώνα των 62 χλμ διάρκειας δέκα (10) ωρών ορίζεται από την Αρχ. Νεμέα μέχρι το Λεβίδι. Όλοι οι σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού είναι κοινοί με του ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ και είναι σημεία αποκλεισμού.

Οι δρομείς, ξεκινούν από το Στάδιο της Αρχ. Νεμέας διερχόμενοι από τη «Φλιάσια χώρα» (Νεμέα) με τη μακραίωνη ιστορία και τα εκπληκτικής ομορφιάς πεδινά και ορεινά ανάγλυφα των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Ηλείας. Με την υπερπροσπάθειά τους συνδέουν τα δύο διασημότερα στάδια της αρχαιότητας (Νεμέας – Ολυμπίας), φτάνουν στην Ολυμπία όπου ακολουθούν τα χνάρια των αρχαίων αθλητών που διψούσαν για το κλέος που τους πρόσφερε, έπειτα από έναν νικηφόρο αγώνα στο ιερό του Διός, ο τίτλος του Ολυμπιονίκη.

Η διαδρομή έχει την κατεύθυνση της αρχαίας οδικής αρτηρίας που οδηγούσε τους πέραν του Ισθμού στην Κεντρική Αρκαδία και Ολυμπία μέσω Φλιούντος Ορχομενού και συνδέεται συμβολικά με τον αγώνα αρματοδρομίας Πέλοπος – Οινόμαου. Ο νικητής του αγώνα Πέλοπας, κέρδισε τόσο την κόρη του Οινόμαου Ιπποδάμεια όσο και το βασίλειο της Ήλιδας, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα να χαρίσει στην Πελοπόννησο το όνομά του (Πέλοπος νήσος)

Η χάραξη της διαδρομής των αγώνων, εκτός από τις τεχνικές της προδιαγραφές, περιέχει στο σύνολό της περιοχές πλούσια προικισμένες από τη φύση και την ιστορία, καλούμαστε δε να τις αναδείξουμε και να προστατεύσουμε αυτή την ανεξάντλητη πολιτιστική και ιστορική παράδοση καθώς και το φυσικό απόθεμα των σημείων που διέρχονται οι αγώνες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες των αγώνων καθώς και συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα aethlios.gr ή να επικοινωνείτε στο e-mailaethliosrace@yahoo.gr, F/B Aethlios-Αέθλιος.

Σας ευχόμαστε καλή προετοιμασία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Μείνετε ασφαλείς».