Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέο Video: Η Μαρίνα Σάττι… υψώνει Flabouro – Ένα μικρομηκάδικο μουσικό ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό

Ένα μικρομηκάδικο μουσικό ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στο χωριό των Σερρών Φλάμπουρο, με τη μοναδική αισθητική μιας πολυσχιδούς καλλιτεχνικής προσωπικότητας, που, πατώντας γερά στην παράδοση, βρίσκει απρόβλεπτους τρόπους να την κρατάει ζωντανή και να την εξελίσσει

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού άλμπουμ της “YENNA”, η Μαρίνα Σάττι ολοκληρώνει τον μεγάλο αυτό δημιουργικό κύκλο παραδίδοντας το “Flabouro”, ένα τρυφερό μουσικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Santiago Perpén, που τη βρίσκει στο χωριό Φλάμπουρο των Σερρών να εξερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την ανθρωπογεωγραφία του. 

Βαδίζοντας σταθερά στα χνάρια του “YENNA”, ενός άλμπουμ που αποτυπώνει τις πρωτόγονες δονήσεις της ελληνικής υπαίθρου, εμπνευσμένες από τα άγρια βουνά και την απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, η πολυσχιδής καλλιτέχνις, που βρέθηκε εκεί για να ηχογραφήσει το «Μοιρολόι», ζει και καταγράφει όλα όσα ορίζουν τη ζωή στο μικρό αυτό χωριό.

Το καλοκαίρι του 2021, κάποιους μήνες αφού γυρίσαμε το βιντεοκλίπ του ΠΑΛΙ στη Μαυροθάλασσα –και όσο ήμουν ακόμα στα τελευταία δημιουργικά στάδια ολοκλήρωσης του ΥΕΝΝΑ–, επιστρέψαμε στις Σέρρες, στο μικρό γειτονικό χωριό Φλάμπουρο.

Πήγαμε εκεί με κάποιους φίλους μου από την Ήπειρο και από την Αθήνα για τον Δεκαπενταύγουστο, για διακοπές αλλά και για να ηχογραφήσω μαζί με τους Καρακωστάδες το ΜΟΙΡΟΛΟΪ. Τελικά μείναμε μια εβδομάδα εκεί μαζί με τους ανθρώπους στο χωριό, φάγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, γλεντήσαμε, χορέψαμε…

Αρκετές εικόνες από εκείνη την εβδομάδα στο Φλάμπουρο τις κινηματογραφήσαμε και, τελικά, ηχογραφήσαμε και άλλα, πολλά περισσότερα, από εκείνο το ένα τραγούδι…

Έναν χρόνο ακριβώς μετά την κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου, έτσι, για να κλείσει αυτός ο κύκλος και πριν προχωρήσω στα επόμενα, σας χαρίζω αυτό το βίντεο-μίνι ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τη μεγαλύτερη έμπνευσή μου κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ΥΕΝΝΑ – τους ανθρώπους κι αυτό που αφήνουν πίσω τους όταν βρίσκονται όλοι μαζί: την παράδοση.

Με πολλή αγάπη,
Μαρίνα 

Λίγα λόγια για τη Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι είναι δύσκολο να καταταχθεί καλλιτεχνικά. Από τo Mέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, όπως μπορεί με την ίδια άνεση να είναι και λυρική και urban και παραδοσιακή. Tα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, μιας ιδιαίτερης διαδρομής που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την pop, τόσο κλασική όσο και σύγχρονη.

Πριν από τέσσερα χρόνια κατέκτησε την κορυφή των charts με το single «Μάντισσα», ενώ πρόσφατα το κοινό υποδέχτηκε το «Πόνος Κρυφός», που έκανε πρεμιέρα στο γερμανικό “COLORS” (πρώτη φορά για Έλληνα καλλιτέχνη) παίρνοντας ακόμα μία πρωτιά στην πλατφόρμα NOWNESS, που παρουσίασε πρώτο το εξαιρετικό της video clip για το παραδοσιακό κομμάτι «Γιατί Πουλί μ’».

Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό της άλμπουμ “YENNA”.