Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ 2023: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Αύριο, Δευτέρα, 12 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα https://exoikonomo2023.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023».

Επισημαίνεται πως η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Το καινούργιο και το σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι δεν υπάρχει εισοδηματικό όριο και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει αίτηση. Επίσης όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:



 

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Ιδιώτες και ειδικότερα, φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη.

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά:

Τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».
Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»
Οι προϋποθέσεις

Οι μονοκατοικίες ή τα διαμερίσματα που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να υφίστανται νόμιμα.
Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής κλάσης
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα πρέπει βγάλουν ένα πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης, το ΠΕΑ. Δηλαδή θα πρέπει να καλέσουν έναν ενεργειακό επιθεωρητή/μηχανικό στο σπίτι τους για να καταγράψει σε ποια κλάση ενεργειακά βρίσκεται η οικία. τους «Η καλύτερη κατηγορία ενεργειακής σε ένα σπίτι είναι από την Α plus ενώ η χειρότερη είναι η κατηγορία Η. Για να είναι επιλέξιμος κανείς και για να μπει στο πρόγραμμα θα πρέπει το σπίτι να ανήκει στην κατηγορία Γ και κάτω» είπε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα καλύπτει παρεμβάσεις που αφορούν την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, η θερμομόνωση, τον ηλιακό θερμοσίφωνα – αναβάθμιση φωτισμού, τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Προτεραιότητα επιλογής έχουν στο πρόγραμμα «όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, δηλαδή σίγουρα προτάσσουμε το κριτήριο της κοινωνικής διάστασης. Βεβαίως τα κριτήρια θα πρέπει να είναι και ενεργειακά. Δηλαδή προτεραιότητα για να μπει κανείς στο πρόγραμμα έχει ένα σπίτι που είναι πολύ παλιό και πολύ ενεργοβόρο. Αυτό είναι το 50% της βαθμολόγησης » είχε επισημάνει πρόσφατα η κ. Σδούκου.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά επιδότησης
Από 40% έως και 75% είναι τα ποσοστά της επιδότησης που δίνονται στους δικαιούχους του προγράμματος προκειμένου να την αναβαθμίσουν ενεργειακά κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες και εξοικονομήσουν ενέργεια άνω του 30%. Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το ποια κατηγορία εισοδηματική ανήκει ο καθένας. Εάν ανήκει στην υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία κανείς, τότε θα λάβει την μικρότερη επιδότηση το 40%.

Αναλυτικά:

Τα ποσοστά αφορούν τον αιτούντα που έχει δικό του ακίνητο, τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που έχει προχωρήσει σε δωρεάν παραχώρηση αλλά και εισοδήματα εκκαθαρισμένης δήλωσης του φορολογικού έτους 2021.

«Οι δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας. Δίνουμε τη δυνατότητα στις κύριες κατοικίες και όχι στις εξοχικές κατοικίες να μπουν στο πρόγραμμα .Επομένως δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν είτε πλήρη κυριότητα είτε ψιλή κυριότητα είτε επικαρπία» είχε τονίσει η κ. Σδούκου και είχε διευκρινίσει πως το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο την πρώτη κατοικία όπου μπορεί κάποιος να είναι ιδιοκτήτης είτε να την ενοικιάζει είτε να την έχει δωρεάν παραχώρηση.

madata.gr