Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία Γιώργου Δέδε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη

Ομόφωνο ψήφισμα υποστήριξης στον αγώνα της Επιτροπής Κατοίκων «Όχι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, 12ης Ιουνίου, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”, Γιώργου Δέδε.

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Δέδες, από τον Φεβρουάριο του 2023 έχουν κατατεθεί από ενεργειακές εταιρείες, αιτήσεις για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών, από άκρη σε άκρη των Γερανείων. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αφορούν την εγκατάσταση 124 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 614MW.



 

Αυτά συμβαίνουν ενώ έχει ξεκινήσει η φυσική αναδάσωση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν κάψει συνολικά 140.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια όρη, τόσο στην πλευρά της Κορινθίας (Λουτράκι, Σχίνος), όσο και στην πλευρά της Αττικής (Κινέτα και Μέγαρα) και παρά τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος το 2022 ότι στις καμένες περιοχές των Γερανείων δε θα εγκατασταθεί, ούτε θα χωροθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια. Υπενθυμίζεται επίσης πως τα Γεράνεια ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και περιλαμβάνουν καταφύγιο άγριας ζωής.

Ο Γιώργος Δέδες ενημέρωσε το Σώμα για τη μαζική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου, όπου σύλλογοι και φορείς πολιτών από το Λουτράκι, την Κόρινθο, αλλά και την Αττική εξέφρασαν την απαίτηση να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων, ανεμπόδιστη από οποιαδήποτε παρέμβαση βιομηχανικού τύπου, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας και ζήτησαν τη συμπαράταξη των θεσμικών συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης σε αυτό το στόχο.

Η πρόταση του Γιώργου Δέδε για έκδοση ψηφίσματος έγινε δεκτή. Στο ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη κείμενο με τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα πολιτών σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Γεράνεια όρη που κατέθεσε ο Γιώργος Δέδες, αναφέρει πως:

  • Διαχρονικά συντάσσεται με τις θέσεις των Δήμων και των συλλογικών φορέων των πολιτών σε θέματα εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
  • Διαπιστώνει ότι τα Γεράνεια όρη είναι μια άκρως ευαίσθητη περιοχή από οικολογικής και αισθητικής απόψεως που έχει πληγεί από αλλεπάλληλες πυρκαγιές και εμπρησμούς τα τελευταία χρόνια με καταστροφικά αποτελέσματα.
  • Αναγνωρίζει ως βάσιμες τις αιτιάσεις της Επιτροπής Αγώνα πολιτών και συντάσσεται στη θέση πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με βάση χωροταξικό σχέδιο και με σεβασμό στην άποψη των τοπικών κοινωνιών.