Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α.Γ Καλλής: Μια σημαντική πρόταση της Αρχαιολόγου Κων/νας Καζά για την προβολή του Δήμου Νεμέας

Πριν από λίγο καιρό, είχα την τιμή να με επισκεφθεί στην Νεμέα η σημαντική Αρχαιολόγος Κυρία Κων/να Καζά που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη τής περιοχής μας μαζί με όλες εκείνες τις μορφές της Αρχαιολογίας που πέρασαν από τον τόπο μας προσφέροντας πολύτιμο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο.

Με την Κυρία Καζά – Παπαγεωργίου συνεργάστηκα όταν έγραψα το βιβλίο μου ”Εν Νεμέα” και ήταν μια εκ των συμβούλων μου σε θέματα αρχαιολογίας. 

Από τότε μας συνδέει μία οικογενειακή φιλία και ένας αμοιβαίος σεβασμός. Η επίσκεψη της στην περιοχή μας έχει να κάνει με την προσπάθεια της να εξασφαλίσει την στήριξη τού Δήμου Νεμέας ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα ευρήματα πού έχουν προκύψει από τις πρώτες ανασκαφές τού Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Αηδονιών Νεμέας που είχε διενεργήσει μαζί με την αείμνηστη Αρχαιολόγο Κυρία Καλλιόπη Κρυστάλλη – Βότση.

Οι πολύ σημαντικές αυτές μελέτες, θα συμπεριληφθούν σε βιβλίο πού θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και απαλλοτριώσεων τού Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκδοση τού συγκεκριμένου βιβλίου, είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο Νεμέας ,γιατί ως γνωστόν, τα ευρήματα εκείνα των πρώτων ανασκαφών στο χώρο τού Μυκηναϊκού Νεκροταφείου των Αηδονιών (1978-1980),έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού με αποτέλεσμα να επαναπατριστεί ο λεγόμενος θησαυρός των Αηδονίων .

Τα ευρήματα των ανασκαφών εκείνων και ο επαναπατρισθείς θησαυρός, σήμερα συστεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας .


Επιπλέον στα πλαίσια της συνάντησης μας συζητήσαμε για μία ακόμη πρόταση έκδοσης βιβλίου όπου θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Νεμέας και θα είχε ως αντικείμενο έναν εκλαϊκευμένο οδηγό όπου θα αναδεικνύονταν οι αρχαιολογικοί χώροι και η ιστορία τού τόπου μας.
Το αντίστοιχο εγχείρημα έγινε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Αλίμου υπό την εποπτεία της Κυρίας Καζά με τίτλο <<Άλιμος -όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου>>.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση δίγλωσση, όπου η κυρία Καζά είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει με ιδιαίτερη τιμητική αφιέρωση.

Την ευχαριστώ για τον λόγο αυτό δημοσίως, αλλά και για την στήριξη εδώ και χρόνια του αγώνα μας για την ανάδειξη της Νεμέας .
Ελπίζω και πιστεύω πως η Δημοτική αρχή θα στηρίξει την προσπάθεια της ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τα όσα σημαντικά έχει προσφέρει στον τόπο μας

Σύντομο βιογραφικό τής κυρίας Κων/νας Καζά – Παπαγεωργίου :

Η Κωνσταντίνα Καζά – Παπαγεωργίου ύστερα από τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σαν αρχαιολόγος για εφτά χρόνια στη Δ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας-Κορινθίας και για είκοσι οκτώ στην Εφορεία της Αττικής.
Η συμμετοχή της στις ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στα Δενδρά, την Παλαιά Επίδαυρο και την Κόκλα Αργολίδας και κυρίως στα Αηδόνια Νεμέας υπήρξε καθοριστική για τη στροφή των ενδιαφερόντων της προς την προϊστορική εποχή.
Από το 1983 έως και το 2011 εργάστηκε ως επιμελήτρια των αρχαιοτήτων της Β΄’ Εφορείας και αργότερα ΚΣΤ΄ Εφορείας του Πειραιά, όπου διετέλεσε επί σειρά ετών αναπληρώτρια προϊσταμένη και προϊσταμένη των ανασκαφών και των αρχαιολογικών χώρων της εν λόγω υπηρεσιακής μονάδας.
Εξ αρχής της ανατέθηκε ο αρχαιολογικός έλεγχος της περιοχής δυτικά του Υμηττού, από τη Δάφνη και το Παλαιό Φάληρο μέχρι και τη Γλυφάδα, ὀπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαιότητες εξαιρετικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του σωστικού έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πολλές από τις αρχαιότητες αυτές φρόντισε να διατηρηθούν ορατές και επισκέψιμες, ενώ περιοχές ολόκληρες κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικοί χώροι, όπως τα Αστέρια της Γλυφάδας.
Σαν σημαντικότερα ανασκαφικά σύνολα που έφερε στο φως, αναφέρονται τα οικιστικά και εργαστηριακά κατάλοιπα του Κοντοπήγαδου στον Άλιμο, η προϊστορική εγκατάσταση στα Αστέρια Γλυφάδας, σειρά ταφικών περιβόλων με σημαντικά επιτύμβια μνημεία, πολλάκις ενεπίγραφα, τμήματα αρχαίων οδών κ.α. Βάσει αυτών των ανασκαφικών στοιχείων, της δόθηκε η δυνατότητα να προσδιορίσει κατά το μάλλον ή ήττον τα όρια των αρχαίων δήμων που εμπίπτουν στην περιοχή της υπηρεσιακής της αρμοδιότητας, δυτικά του Υμηττού.
Σήμερα ασχολείται με τη μελέτη και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ανασκαφικών της ερευνών και διευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στα Αστέρια Γλυφάδας, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της οποίας είναι μέλος. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των νότιων προαστίων της Αθήνας, ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Νότιον Σήμα».

 

nemeahistory