Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι νέοι υπουργοί: Τα φαβορί για το νέο υπουργικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας

Νέα πρόσωπα, πολλές γυναίκες, αλλαγές χαρτοφυλακίων στα κορυφαία στελέχη, αλλά και κάποιοι που μπορούν να μείνουν απ’ έξω. Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, καθώς φαίνεται ότι η λίστα είναι έτοιμη, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Δένδιας, υπουργείο Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Υπουργείο Εσωτερικών κατά πάσα πιθανότητα τοποθετείται η Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Υπουργός Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης, και υπουργός Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο υπουργείο Υγείας μάλλον τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδής, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης και για το υπουργείο Τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το όνομα του Δημήτρη Παπαστεργίου ακούγεται για το υπουργείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ, για το Υπουργείο Ενέργειας είναι πιθανό να το αναλάβει ο Θοδωρής Σκυλακάκης.

Στο υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να μετακινείται ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς θα πρέπει να φτιαχθούν «θεσμοί» μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα με την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από χθες αργά το απόγευμα, τη λίστα του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα ανακοινωθεί αργά σήμερα, μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού.

Παρ ότι, όπως είθισται, δεν θα πρέπει να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, φαίνεται ότι η δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ήδη έτοιμη. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο θα επιστρέψει από αύριο ο κ. Κ. Μητσοτάκης, η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας θα είναι σχετικά διαφοροποιημένη, αφού αντί του κ. Γ Γεραπετρίτη, στο στενό επιτελείο θα προστεθεί και επισήμως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος μέχρι τις εκλογές εκτελούσε χρέη άτυπου αλλά ουσιαστικού συμβούλου του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Παπασταύρου θα είναι ο ένας εκ των τριών υπουργών Επικρατείας, με συγκεκριμένες συντονιστικές αρμοδιότητες στον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και κάποιες «δύσκολες αποστολές».

Ο δεύτερος υπουργός Επικρατείας θα είναι όπως όλα δείχνουν, ο κ. Μάκης Βορίδης, με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο και ο τρίτος, ο κ. Ακης Σκέρτσος, ο οποίος επιστρέφει στο Μαξίμου, όχι όμως και στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα αναλάβει ο Γ.Γ. της Κ.Ε της ΝΔ κ. Παύλος Μαρινάκης. Στο στενό επιτελείο θα παραμείνει και ο κ. Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος πιθανότατα θα είναι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Ο πρώην στενός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Γ. Γεραπετρίτης, θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, με πιθανή αναπληρώτρια υπουργό, την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και υφυπουργό τον βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου.

Αντιστοίχως, ο κ. Νίκος Δένδιας θα μετακινηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, με υφυπουργό εκ νέου τον κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, το νέο ισχυρό δίδυμο, ακούει στο όνομα Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης, με τον πρώτο στην ηγεσία του ΥΠΟΚ και τον δεύτερο ως αναπληρωτή του.

Το πόστο του κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και τον Πανό Τσακλόγλου.

Τον κ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών θα διαδεχθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυρία Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή υπουργό τον Θόδωρο Λιβάνιο και τη θέση της στο υπουργείο Παιδείας θα καταλάβει ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης.

Στο υπουργείο Παιδείας, όπως όλα δείχνουν, θα μεταφερθεί και το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, το οποίο θα αναλάβει ως αναπληρωτής υπουργός ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου. Στο υφυπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία της κ. Ζέττας Μακρή.

Ένα από τα νέα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, θα είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου (δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ), ο οποίος δέχθηκε την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια υπουργό την βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, ενώ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα οδεύσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης οδεύει όπως όλα δείχνουν ο εκ μεταγραφής Γιώργος Φλωρίδης, ενώ ο πρώην ΥΠΟΚ Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται ότι μετακινείται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με πιθανή υφυπουργό την βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετακινείται ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο κ. Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη αναλαμβάνουν, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων..

Το υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης.

Στην κυβέρνηση θα επανέλθει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού.

Η Σοφία Ζαχαράκη κατευθύνεται προς το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας.

Η μόνη αμετακίνητη στο πόστο της από την προηγούμενη τετραετία είναι η κυρία Λίνα Μενδώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την ενσωμάτωση του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται ότι οδεύει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

madata.gr