Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Τετραήμερο treking στα μονοπάτια του Μαινάλου

1-4-ΙΟΥΛΙΟΥ-2023

Ο Σύλλογός μας διοργανώνει τετραήμερο treking στα μονοπάτια του Μαινάλου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η μέρα : Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Ζυγοβίστι
Μήκος διαδρομής : 17 χλμ , ώρες πορείας 8 , ανάβαση 700μ. , κατάβαση 600μ.
Ξεκινάμε από τη Στεμνίτσα και ακολουθούμε καλογραμμένο και τοπικά χτιστό μονοπάτι. Περνάμε από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με την υπέροχη θέα του φαραγγιού και μπαίνουμε στο καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή Προδρόμου. Ακολουθούμε το μονοπάτι περνάμε τη γέφυρα Φιλοσόφου και ανηφορίζουμε μέχρι την Παλιά Μονή Φιλοσόφου και μετά στη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Συνεχίζουμε στον παλιό μουλαρόδρομο ,περνάμε το Γεφύρι της Μονόπορης , τους μπαρουτόμυλους ,τους νερόμυλους και τις νεροτριβές και από καλντερίμια φθάνουμε στο κέντρο της Δημητσάνας. Ξεκουραζόμαστε και συνεχίζουμε περνώντας από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής . Ακολουθούμε μονοπάτι με θέα τη Δημητσάνα, το Παλιοχώρι και τη Ζάτουνα μέσα σε καταπράσινο τοπίο. Το μονοπάτι μας οδηγεί στο Ζυγοβίστι ,που είναι και το τέλος της διαδρομής της πρώτης μέρας.
Διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια
 

2η μέρα : Ζυγοβίστι – Ελάτη – Βυτίνα
Μήκος διαδρομής : 24 χλμ , ώρες πορείας 9 ,ανάβαση 570μ., κατάβαση 550 μ.
Αφήνουμε το Ζυγοβίστι περνώντας από την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την Πίσω Βρύση. Μονοπάτι οδηγεί στην Πηγή Μπουρνιάδες. κατηφορίζουμε στη Λάκκα Κοσκίτσα, όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα, για να ξανανεβούμε ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι . Ανεβαίνουμε στην κορυφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, που είναι το ψηλότερο σημείο της διάσχισης. Περνάμε το οροπέδιο Βλάχικα ,τη Βρύση Παλιοχώρι την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και συνεχίζουμε σε πολύ καλό μονοπάτι μέχρι την Ελάτη. Στη συνέχεια κατεβαίνουμε στην κοίτη του Μυλάοντα και πεζοπορούμε κατά μήκος του ποταμού. Ακολουθούμε τον παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας ,περνάμε τη βρύση Αρτότση και φθάνουμε στη Βυτίνα , που είναι και το τέλος της διαδρομής της δεύτερης μέρας.
Διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια.

3η μέρα : Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα
Μήκος διαδρομής : 15 χλμ , ώρες πορείας 7 , ανάβαση 610 μ., κατάβαση 450 μ.
Ξεκινάμε από το κέντρο της Βυτίνας, φτάνουμε στην Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που θα μας φέρει στα Μαύρα Λιθάρια.Κατεβαίνουμε στο γεφύρι της Τζαβάραινας. Κινούμαστε σε ανηφορικό μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στο μικρό χωριό Νυμφασία. Συνεχίζουμε στο γεφύρι της Κερνίτσας και ανεβαίνουμε μέχρι τη Μονή Κερνίτσας, μεγάλο μοναστικό συγκρότημα φωλιασμένο σε εντυπωσιακό μονόλιθο. Από συνδυασμό μονοπατιών και χωματόδρομων φτάνουμε στο Ασκηταριό της Σφυρίδας, ωραίο σημείο ανάπαυσης με μεγάλη πηγή μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Ανηφορίζουμε στο ελατόδασος και στη συνέχεια κατηφορίζουμε και διατρέχουμε τη βάση της μεγάλης απότομης πλαγιάς του Κάστρου. Περνάμε την πηγή Γαύρος μπαίνουμε στα Μαγούλιανα, που είναι και το τέλος της διαδρομής της τρίτης μέρας.
Διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια.

4η μέρα : Μαγούλιανα – Βαλτετσίνικο – Λαγκάδια
Μήκος διαδρομής 21 χλμ ,ώρες πορείας 9 , ανάβαση 610μ., κατάβαση 920 μ.
Ξεκινάμε από τα Μαγούλιανα από μικρά δρομάκια και φτάνουμε σε διάσελο με υπέροχη θέα. Κατηφορίζουμε προς το παλιό σανατόριο στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού. Καλό μονοπάτι, αλλοτινό καλντερίμι, ανηφορίζει στο το Βαλτεσινίκο. Περνάμε από το πετρόχτιστο σχολείο και βγαίνουμε στον ανώτερο περιφερειακό του χωριού, θέση ανοιχτής θέας όλων των βόρειων λεκανών.Πιάνουμε καλό μονοπάτι που διατρέχει την κορφή όπου φωλιάζει το Κάστρο Βαλτεσινίκου ,χάνουμε λίγο ύψος μέχρι το εκκλησάκι Αγία Τριάδα.Το επόμενο τμήμα της διαδρομής διασχίζει ένα μεγάλο δάσος ελάτων από μια σειρά τεχνητά διαμορφωμένο μονοπάτια.Μετά από σύντομη παράκαμψη για την πηγή στης Γριάς το Λιθάρι, θα κερδίσουμε λίγο ύψος για να ξανά κατέβουμε κοντά στην Κρύα Βρύση. Θα διασχίσουμε μια δασωμένη ράχη και να φτάσουμε στη θέση Ελατάκος. Θα διασχίσουμε στο μεγάλο λιβάδι Γκριλάς, θα περάσουμε κάτω από το εντυπωσιακό συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη και από ένα συνδυασμό καλντεριμιών θα τελειώσουμε την τεραήμερη πορεία μας στο χωριό Λαγκάδια.
Οι διανυκτερεύσεις θα είναι σε σκηνές.
Άτομα που επιθυμούν να μείνουν σε δωμάτια, θα πρέπει νε έρθουν σε συννενόηση με τους αρχηγούς, καθώς και για και το κοστολόγιο της εξόρμησης,

Αρχηγοί εξόρμησης.
Καραγεώργος Χριστόφορος. 694 800 2379
Αναγνωστόπουλος Γεώργιος.694 425 1214